Hoppa till innehåll

Lucka 15 – Julrecept

Nu är det hög tid att börja planera helgernas matlagning. I denna lucka bjuder hyresgästen Louise Hamilton på två recept för julbordet. Ett traditionellt och ett litet nyare

julskinka

Julskinka

Till 8 personer behöver du:
Rimmad skinka, ca 1,5 kilo
1 gul lök
1 morot
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3 kryddnejlikor
1 lagerblad

Gör så här:
Lägg skinkan i en rymlig gryta i kallt vatten så att det täcker. Peta ner den med locket om den flyter upp så att hela skinkan ligger i vatten. Skala och skär lök och morot i mindre bitar. Låt skinkan koka upp och ta bort skummet som bildas. Sänk värmen, nu ska den bara skjuda. Lägg i kryddorna och låt det hela sjuda lugnt och fint. Det brukar ta en timme per kilo skinka. Stick i en köttermometer i mitten av skinkan. Ta upp skinkan när temperaturen har nått 65-67 grader och lägg den på ett fat med folie över. Sila kokspadet, diska grytan och häll tillbaka spadet. Koka ihop och smaka av så att det är lagom salt om du ska använda spadet till soppa.

Griljering:
1 äggula
2 msk julsenap
1 dl ströbröd

När skinkan har svalnat kan du klippa bort nätet, om den har varit nätad, och dra bort svålen. Blanda äggulan och senapen. Lägg skinkan i en eldfast form och pensla översidan med ägg-och senapsblandningen. Sikta över ströbröd och ställ in skinkan i ugnen på 250° C tills den är vackert gyllenbrun (så står det i alla gamla kokböcker och det är rätt). Det här brukar jag göra kvällen före julafton, smaka av skinkan så den är god!

 

Grönkålschips

Grönkålschips

Grönkålschips är helt enkelt torkad grön­kål som blir krispig och kryddig i ugnen. De kan ätas som snacks eller smulas över annan mat som en krydda. 

Du behöver:
Några blad fin grönkål
Salt och olivolja

Gör så här:
Skölj kålen noga. Skölj grönkålen noga – låt den gärna ligga i kallt vatten med en skvätt ättika, så blir du av med eventuella kryp. Skölj ordentligt efteråt. Ånga bladen eller doppa dem hastigt i kokande vatten, tag upp dem snabbt och kyl av dem i iskallt vatten. Låt rinna av och torka. Lägg bladen i en form och ställ in i ugnen på 80 grader. Låt dem stå tills de är helt torra. Ringla över en god olivolja och strö över lite flingsalt.

Hoppas det smakar!