Hoppa till innehåll

Allvarliga störningar – detta gäller

Ett jobb inom kundservice passar personer som är lugna, lösningsorienterade och som tycker om att hjälpa människor. Det säger Hivi och Aleksandra som är kollegor
i Bostadsbolagets kundservice.

Publicerad i Trivas nr 4 2024.

Vad är det egentligen som gäller kring allvarliga störningar? Och vilken hjälp kan man få om man har svårt att följa hyresavtalet? Sofia Gärdsfors, vd på Störningsjouren, reder ut alla frågetecken.
– Om man som hyresgäst upplever störningar kan man kontakta oss på Störningsjouren. Första gången vi kommer ut och konstaterar en störning får man en muntlig tillsägelse. Därefter får man information om vad man ska göra för att undvika vidare hantering och att man kommer debiteras vid fortsatta störningar, säger Sofia.

Som hyresgäst har man högt besittningsskydd. Det innebär att det krävs mycket för att få sitt kontrakt uppsagt.
– Om man bryter mot hyresavtalet kan man få avtalet prövat. För att man ska bli uppsagd ska det handla om allvarliga incidenter. Det kan vara att man inte har betalat sin hyra, inte tar hand om sin lägenhet eller utsätter grannar eller personal för hot eller våld, förklarar Sofia.

För hyresavtal är det hyreslagstiftningen som avgör hanteringen. Lagen uttrycker att man som
hyresgäst ska kunna ”vidta rättelse”. Detta gör att hanteringen kan ta lång tid.
– I undantagsfall kan vi gå på uppsägning direkt. Men tyvärr tar även dessa ärenden lång tid om man kommer till en rättslig prövning. Vi är väl medvetna om att man som granne kan uppleva processen som långsam och vi gör allt vi kan för att korta ner den, säger Sofia.

Störningsjourens uppdrag är att arbeta vräkningsförebyggande och att erbjuda det stöd som
behövs.
– Vi ser varje avhysning som ett misslyckande. Om det uppstår problem är det viktigt att söka hjälp så tidigt som möjligt. I många fall är det hyresvärden som upptäcker problem och tar en första kontakt. För att hitta en lösning är det en förutsättning att man är villig att ta emot hjälpen som erbjuds, säger Sofia.

Text: Johanna Börnell