Hoppa till innehåll

Att knacka på kan rädda liv

För vissa människor är julen årets farligaste tradition. Alkohol, stress och mer tid i hemmet är faktorer som ökar risken för våld i nära relation. Att visa omtanke och våga agera kan göra all skillnad. På Bostadsbolaget har vi samlats tillsammans med våra systerbolag i
Framtidenkoncernen kring konceptet ”Våga bry dig”.

Publicerad i Trivas nr 4 2024.

Våld i nära relation är ingen problematik för den enskilde, det är ett folkhälsoproblem. Våga bry dig är ett försök att sänka tröskeln för människor att kunna, våga och vilja agera, säger
Sofia Gärdsfors, vd på Störningsjouren.

Våga bry dig handlar inte bara om att agera mot våld, det kan också handla om att uppmärksamma en äldre granne som mår dåligt eller någon som verkar vara ensam. Grunden är att våga göra något.
– Att visa omsorg kan göra livet bättre för någon, att ringa på kan rädda liv. Om man misstänker en otrygg situation – ring på. Du kan ringa på och springa där ifrån, om du vill. Vi vet att det i sig har en dämpande effekt på situationen när förövaren vet att grannar hör och dessutom agerar, förklarar Sofia.

Om man misstänker våld och en livshotande situation ska man alltid ringa 112 i första hand. Känner man sig osäker är det enligt Sofia en bra idé att kontakta Störningsjouren. Då får man prata med en arbetsledare och beskriva situationen. Efter det skickas en patrull ut till platsen. Störningsjourens personal är på plats i snitt inom 16 minuter och proceduren är alltid helt kostnadsfri.
– Vi vill komma ut på plats för att lyssna och möta den som är orolig. Om vi upplever att det är ett störande ljud ringer vi på hos den utpekade lägenheten och ber dem åtgärda störningen. Om det skulle vara en våldsam situation är vårt uppdrag att stabilisera och lugna ner situationen. Vid behov ringer vi in polis, ambulans eller socialtjänst, säger Sofia.

Hon förklarar vidare att det kan finnas lägen då de kommer ut på plats och väljer att ringa på, trots att det inte hörs några ljud.
– Undantaget är när det finns en misstanke om våld. Då ringer vi på trots att det är tyst och lugnt, eftersom vi vet att det är ett vanligt förekommande problem, säger Sofia.
Sofia berättar att man bör agera om man känner oro för en granne, det är alltid bättre att ringa en gång för mycket än för lite.
– Vi ska inte ha en enda unge som bor i våra trapphus som säger att ”alla visste men ingen gjorde något”, säger hon.

Risken för våld i hemmet ökar inför jul, liksom vid alla andra högtider och semestertider. Detta beror på ett ökat alkoholintag och mer tid spenderad i hemmet. Sofia vill dock belysa att det inte bara är det fysiska våldet som måste motverkas.
– Det fysiska våldet är kanske det första man tänker på, men det är ännu vanligare med psykiskt våld. Här är det viktigt att våga prata, lära känna och visa omsorg för sina grannar. En enkel fråga som ”hur har du det?” kan göra jättestor skillnad. Det är fundamentet i en trygg trappuppgång – att man känner varandra och hjälps åt, säger Sofia.

Slutligen vill Sofia återigen trycka på hur viktigt det är att agera, oavsett hur.
– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gör något. Hjälp till att skapa ett tryggare Göteborg, avslutar hon.

Viktiga nummer
Störningsjouren 031- 1848 33
Socialtjänsten 031 -365 00 00
Räddningstjänst 112
Kriscentrum för kvinnor, barn och unga 031-367 93 80
Kvinnofridslinjen 020 -50 50 50

Text: Johanna Börnell Illustration: Katja Järner