Hoppa till innehåll

Laddning av elbil

Bilden visar elbil som laddas

Laddplats – exempelbild på en laddplats. Klicka på bilden för större version.

Laddning av elbil

Utvecklingen inom laddbara fordon går fort och vi på Bostadsbolaget vill göra vad vi kan för att tillgodogöra våra hyresgästers behov i frågan.

Just nu pågår en utredning om på vilket sätt vi ska bygga ut infrastrukturen kring laddplatser. Därför undersöker vi hur intresset för tillgång till el-laddning ser ut hos våra hyresgäster i våra olika bostadsområden.

Är du intresserad av att ladda en elbil?

Lämna ditt intresse genom att fylla i formuläret via knappen nedan. Intresseanmälan är inte ett kösystem och innebär heller inte att du är garanterad tillgång till laddning av elbil utan ska bland annat hjälpa oss att planera och prioritera i utbyggnaden av laddplatser.

Vid ett planerat införande av laddpunkter i ditt område kommer vi att gå ut med mer information om vad ett erbjudande kan innebära.

Är du i behov av ladda din elbil idag?

Vi har endast laddplatser i ett fåtal av våra bostadsområden. Fram till att vi kan erbjuda laddmöjligheter i större omfattning i ditt område hänvisar vi i första hand till följande:

Elladdning natt – Parkerings Göteborg. Parkering Göteborg har olika erbjudanden som främjar samnyttjande, vilket är positivt både för vår miljö och ur ekonomisk synvinkel. Från 1 juli 2022 kan du med parkeringstillståndet Elladdning natt parkera gratis kvällar och nättar under förutsättning att du laddar ditt fordon. Tillståndet är helt kostnadsfritt från 1 juli-31 december 2022. Ytterligare information om villkor och aktuella områden kan du läsa om på: Elladdning natt | Parkering Göteborg (parkeringgoteborg.se)

Är detta inte ett alternativ för dig rekommenderar vi dig att ladda din elbil på någon av alla publika laddaplatser som finns i Göteborg. På ChargeFinder – Laddstationer för elbilar kan du se var din närmsta laddpunkt finns.

Observera att du inte får ladda ditt elfordon i vanliga uttag i garage. Det innebär en stor brandfara.

Allmän information om elbilar

Vad är en elbil?
En elbil är en bil som drivs av en eller flera elmotorer som strömförsörjs av batterier. En elbils egenskaper beror till stor del på batterierna, som är avgörande för räckvidden (körsträckan mellan laddningar), laddningstiden, ekonomin och klimatpåverkan.
Elbilens fördelar
Elbilen har potential att minska klimatpåverkan, bidra till bättre luftkvalitet i staden och minska störande buller från trafiken.Ladda elbilen
Tiden i timmar för att ladda ett tomt batteri fullt är ungefär batteriets kapacitet i kilowatttimmar dividerat med laddeffekten i kilowatt. En resa mellan Stockholm och Göteborg kan ta 5 timmar och 40 min, inklusive laddstopp på ungefär 50 minuter med 50 kW-laddning. Med en modern elbil med minst 40 kWh batterikapactet räcker ett laddstopp.

Läs mer om elbilar Här