Lär känna våra utvecklingsledare!
Publicerad 2021-01-14
Amanda Sjöstrand har arbetat som utvecklingsledare i Norra Biskopsgården sedan augusti förra året, därmed är hon en av de senaste tillskotten av nya medarbetare på Bostadsbolaget. Tillsammans med många andra jobbar Amanda för att skapa en mer jämlik stad och få bort Norra Biskopsgården från polisens lista över särskilt utsatta områden.
– Det roligaste med arbetet är just att det är så varierande. Med erfarenhet av och intresse för att arbeta i olika typer av ungdomsverksamhet, och utöver det en strategisk ådra och akademisk bakgrund inom socialantropologi och samhällsplanering, så känns jobbet perfekt för mig, säger Amanda.
– Möjligheten att tänka visionärt tillsammans med andra kring områdets framtid och kontakten med engagerade hyresgäster har nog varit roligast hittills, fortsätter hon.
Amandas arbete handlar om att ta vara på de lokala kunskaper, erfarenheter och engagemang som finns i Norra Biskopsgården och använda det som resurser i sitt arbete. Att lyssna in lokalsamhället och att jobba för att möjliggöra för positiv utveckling i området.
Det vardagliga arbetet
Det dagliga arbetet kan handla om det mesta från områdets strategiska utveckling till rent praktiska uppgifter och driftsfrågor som bland annat rör Orkanen eller vårt nyöppnade Fixotek, två populära mötesplatser i Norra Biskopsgården. Boendeinflytande är en annan stor och viktig del i arbetet som utvecklingsledare. Här handlar arbetet främst om att genomföra vår årliga boendebudget, en slags medborgarbudget där hyresgästerna i områden får vara med och bestämma över en del av våra pengar.
Med rollens bredd kommer också många utmaningar, däribland att sålla och prioritera bland arbetsuppgifter och inte springa på alla bollar.
– Den huvudsakliga utmaningen är förstås att Biskopsgårdens utmaningar hänger samman med hela stadens dynamik, och grundar sig i väldigt komplexa samhällsproblem, menar Amanda.
– Det här kräver att många kloka hjärnor inte bara tänker, utan också agerar, tillsammans. Som utvecklingsledare på Bostadsbolaget är man därför både en liten och samtidigt en viktig del i ett stort pussel – den kombinationen kan ibland kännas som en utmaning, säger hon.
– Årets särskilda omständigheter på grund av covid-19, med restriktioner kring fysiska möten, har gjort det lite svårare att arbeta på det sätt jag skulle önska. Jag ser fram emot att kunna vara på plats mer lokalt och ha närhet till hyresgäster, föreningar, och förstås kollegor, avslutar Amanda.
Vad menas med ett utvecklingsområde?
En del av våra bostäder ligger i det polisen kallar särskilt utsatta områden. Det är områden som idag är socioekonomiskt ojämlikt andra områden i Göteborg och som bland annat kännetecknas av en hög andel försörjningsstöd, arbetslöshet, trångboddhet och ohälsa. Här satsar vi extra på att stärka utvecklingen, öka tryggheten och bryta segregationen. Vi kallar dessa områden för våra utvecklingsområden. Vi har tre utvecklingsområden – Norra Biskopsgården, Hammarkullen och Tynnered. Framtidenkoncernen har under 2020 antagit en omfattande strategi för att bidra till stadens mål att ingen del av Göteborg ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden 2025.
Utvecklingsområdena är områden där vi som bostadsbolag kan vara särskilt drivande i områdesutvecklingen. Genom att vi äger och förvaltar stora delar av bostadsbeståndet och har en stor personalnärvaro har vi en stark lokal förankring och möjlighet att kraftsamla och påverka tillsammans med andra.
I vårt utökade sociala ansvar arbetar vi för att möjliggöra för positiv utveckling och att se lokala erfarenheter, kunskaper och engagemang som resurser. Vi samverkar med lokala aktörer, såväl stadens olika verksamheter och förvaltningar som civilsamhället, för att skapa social hållbarhet.