För att de boende ska kunna göra hållbara val redovisar Bostadsbolaget vad olika tillval innebär i klimatpåverkan.
Publicerad i Trivas nr 3 2024.
Just nu pågår ett stort renoveringsprojekt på Vårvädersgatan i södra Biskopsgården där totalt elva höghus och 570 lägenheter ska renoveras under kommande sex år. I tillval kan hyresgästerna välja att renovera köket och vilken inredning som ska bytas ut mot ny.
Bostadsbolaget prövar nu att informera om vad de tre tillvalspaketen innebär för klimatet. Siffrorna anger mängden utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser från utvinning av råvara till tillverkning.
– Vi vill underlätta för våra hyresgäster att göra miljömedvetna val. Det är en del i Bostadsbolagets strategi att skapa förutsättningar för att leva hållbart, säger Ellen som är miljösamordnare på Bostadsbolaget.
Utöver Bostadsbolagets egna ambitioner att arbeta med områden som har störst påverkan på miljön, styrs arbetet också av nationella och kommunala miljömål. Nästa år ska Bostadsbolaget halvera sin klimatpåverkan från ombyggnation jämfört med 2020 års nivå. 2030 ska klimatpåverkan minska med 90 procent.
Nu undersöker Bostadsbolaget möjligheten att återbruka befintligt material i lägenheter som ska renoveras, i stället för att riva ut och ersätta med nytt. Ett test av återbruk har utförts på Kalendervägen i Kortedala där 210 lägenheter ska renoveras. Husen är byggda i början på 1950-talet och i en del kök finns den ursprungliga inredningen kvar.
– Material från den tiden är av gedigen kvalité och ofta bättre än nytt. Vi har bevarat och renoverat de gamla skåpsstommarna, luckorna, diskbänken och kaklet i en lägenhet där hyresgästen ville behålla den tidstypiska köksinredningen, säger Ellen.
– Att återbruka befintlig inredning är ett koncept vi gärna vill erbjuda som ett komplement till våra tillval.
Varje lägenhet har dock olika förutsättningar för återbruk.
– En del lägenheter är väldigt nedgångna och ursprunglig inredning finns inte kvar. Köksluckor och bänkar som bytts ut på senare tid är svåra att renovera eftersom de inte är av massivt trä som de ursprungliga materialen, säger Ellen.
Återbruk ställer också krav på att entreprenörerna som utför renoveringsarbetet är redo att möta efterfrågan på återbruk och individuella anpassningar.
– Det är ett nytt tänk och arbetssätt för entreprenörerna som är vana vid att effektivt riva ut allt och ersätta med nytt. Men vi behöver alla ställa om och återgå till hur man tänkte förr då man reparerade och återbrukade mer än vad vi gör idag. Det handlar om att minska förbrukningen av resurser och vår påverkan på klimatet, säger Ellen.
Text: Britt Nyberg