Hoppa till innehåll

Tomma lokaler blev 18 nya lägenheter

Bostadsbolaget ambition att bygga om tomma befintliga lokaler lever vidare. På Svalebogatan i Högsbo har det tidigare Boservice och en föreningslokal förvandlats till inte mindre än 18 nya lägenheter.

Publicerad i Trivas nr 3 2020.

Strax efter sommaren kunde de sista hyresgästerna på Svalebogatan 41 flytta in då de nya lägenheterna stod klara. Alla lägenheter är ettor i varierande storlek. De sex lägenheterna på bottenplan är 25 kvadratmeter stora och har en liten uteplats. På övriga våningar är de lite större, 32 kvadratmeter, med en fransk balkong.
I en av lägenheterna på andra våningen hittar vi Johanna Bussqvist som flyttade in med sin partner i början på augusti. Att få bosätta sig i Högsbo var en dröm som slog in.
– Jag studerade i Köpenhamn under ett par år och sedan vi kom tillbaka till Sverige har vi bott i andra hand i området. Vi blev förälskade i Högsbo och har tagit promenader här längs Svalebogatan och drömt om ett förstahandskontrakt. Och så blev det otroligt nog! Jag stod som nummer 14 i kö till den sista lägenheten. 13 personer före mig tackade nej och så blev den min, berättar hon.
Johanna, som numera är färdig arkitekt, är mycket imponerad av planlösningen i lägenheten.
– Det påminner ganska mycket om ett landshövdingehus. Lägenheten går rätt igenom huset med fönster åt båda håll. Det känns också lyxigt att allt är helt nytt och det finns garanti på allting. Man är ju van att det kan vara lite sneda väggar eller att det blåser in genom ett stängt fönster. Här är allt jättefint, konstaterar hon.

På bottenvåningen hittar vi ytterligare en mycket nöjd hyresgäst. Moa Juvél flyttade också in i början av augusti. Hennes etta är endast 25 kvadrat­meter stor men har en uteplats.
– Jag är uppvuxen i Majorna men känner mig verkligen hemma här i Högsbo och trivs jättebra. Jag är glad att jag fick en lägenhet med uteplats – det blir som ett extra rum och jag gillar att odla både grön­saker och blommor, säger hon.
För Moa, som börjar studera i höst, passar ett eget krypin bra. Lägenheten innebär också premiär för ett förstahands­kontrakt. Hon har tidigare bott såväl i andra hand som inneboende och hon menar att det blir en annan känsla när det är hennes eget hem.
– Jag upplever lägenheten som mycket större än vad den faktiskt är. Det är stora ytor att jobba med och jag får plats med allt jag vill och sådant jag samlat på mig. Min inredningsstil är lite äldre, men den fungerar ändå fint ihop med den här nyproducerade lägenheten, säger hon.

Text: Kerstin Torsede Foto: Robert Lipic

 

Två hyresgäster från Trygghetsboendet i Majviken sitter ute och fikar under ett träd på gården.

Johanna Bussqvist trivs på Svalebogatan 41.
– Varför ska man ha mer plats än man egentligen behöver? Och det tar bara tio minuter så har man dammsugit hela lägenheten, säger hon.

 

Bild av ett vardagsrum i en av de nya lägenheterna i Högsbo.

– När det är fint väder är det bara att ställa upp dörren och vips så har jag ett extra rum, säger Moa Juvél.