Hoppa till innehåll

Tryggare trappor  för alla

I flera av våra bostadsområden pågår olika insatser för att öka tryggheten för de boende. Ingen ska behöva känna obehag för att gå in i trapphuset eller gå hem en mörk kväll från spårvagnen. En del av detta trygghetsarbete kallas ”Trygga trappan”.

Publicerad i Trivas nr 4 2024.

Boende i Hammarkullen, Biskopsgården och Tynnered har på senare tid kunnat se lappar i trappuppgångarna med budskapet ”Inga obehöriga i fastigheten – all typ av olaga intrång polisanmäls”. Trapphusinformationen är en del av en arbetsmodell som kallas Trygga trappan.
Modellen går ut på att förhindra olika former av häng i trappuppgångarna av personer som varken bor eller arbetar där, eller hälsar på någon de känner.

Trygga trappans syfte är att öka tryggheten för de som bor där. Att behöva gå förbi ett okänt gäng precis utanför sin dörr, eller bli störd av höga röster under en hel kväll, skapar otrygghet och är något många hör av sig till Bostadsbolaget om. I samband med införandet av Trygga trappan kan polisen numera göra en anmälan för olaga intrång utan att först behöva kontakta Bostadsbolaget.

Håkan Bredinge är kommunpolis på Norra Hisingen och har erfarenhet av Trygga trappan i Biskopsgården.
– Första gången går vi bara in och upplyser om vad som gäller i trapphusen. Stöter vi på samma person en gång till i ett trapphus rapporterar vi och det blir en anmälan. Blir det en fällande dom kan man få dagsböter, säger han.
Trygga trappan som modell kommer från Malmö, där arbetet har fått goda resultat och lett till att ungdomarna inte söker sig till portarna och trappuppgångarna längre.

Hallå där…Tarja, utvecklingsledare i Frölunda och Tynnered
Vad är det för trygghetsarbete som pågår på Briljantgatan?
– Vi har sedan ett år tillbaka jobbat tillsammans med Göteborgs Stad och polisen med en metod som kallas Drogfria platser. Att det var just Briljantgatan som valdes beror på att det länge funnits ett behov av att öka tryggheten i området.
Hur har ni kartlagt problemen?
– Vi har kollat på antalet anmälda brott, hyresgästenkäten, rapporter från Störningsjouren,
Göteborgs Stads lägesbild och pratat med boende, områdespersonal och trygghetsvärdar. Vi kunde sedan fastställa att det finns problem med bland annat trapphushäng, droghantering och nedskräpning.
Vad har gjorts för att öka tryggheten?
– Vi har haft trapphusinformation, infört avgifter och tagit in extrastäd för att minska nedskräpningen. Vad gäller droghanteringen och trapphushänget har vi flyttat på en övervakningskamera och haft extra tillsyn av både trygghetsvärdar och polisen. Tillsammans med kommunen och Pingstkyrkan har vi också anordnat aktiviteter för unga i området.
Hur har man jobbat med Trygga Trappan på Briljantgatan?
– Vi har informerat hyresgästerna om att anmäla trapphushäng till Störningsjouren. Dessutom är Briljantgatan numera ett av polisens fokusområden, vilket innebär att de besöker platsen ofta. Detta är ju ett långsiktigt arbete, men vi har redan sett förbättringar med minskat häng och mindre nedskräpning. Det är fantastiskt!

Text: Johanna Börnell