Hoppa till innehåll

Individuell mätning (IMD)

Vad är individuell mätning?

Individuell mätning (IMD) innebär att du har en mätare kopplad till din lägenhet, den håller koll på hur mycket du förbrukar. I Bostadsbolaget förekommer individuell mätning för varmvatten, kallvatten och el. På hyresavin ser du om du har individuell mätning och hur mycket förbrukningen påverkar din hyra – uppåt eller nedåt bestämmer du själv.

Din vattenanvändning är inkluderad i din hyra. Har du IMD kan du se vad denna kostnad innebär separat på din hyresavi. Den del som ingår i din hyra benämns som preliminärförbrukning. Hyresgäster som använder mindre vatten än preliminärförbrukningen får tillbaka pengar. Den som använder mer vatten än preliminärförbrukningen får betala för den mängden. Denna justering benämns på din hyresavi som avräkning.

Varför individuell mätning?

Rättvisa

Individuell mätning innebär att du som hyresgäst kan påverka dina kostnader. Använder du mer vatten än genomsnittet, får du själv betala för det. Är du sparsam får du tillbaka pengar.

Miljö

Förbrukningen av varmvatten är i genomsnitt 15 procent lägre hos de hyresgäster som har IMD. Det betyder att det både går åt mindre vatten och mindre energi till att värma det.

När vi är många som har individuell mätning (IMD) gör vi stor skillnad för miljön.

Lagkrav

I nyproduktion och vid större renoveringar av vattenledningar är det av miljöskäl ett lagkrav sedan 2021 på att installera IMD för varmvatten.

Av miljö- och rättviseskäl kommer Bostadsbolaget inom de närmaste åren införa IMD för varmvatten i samtliga lägenheter. Vi vill att våra hyresgäster ska ha de bästa förutsättningarna att påverka och göra rätt.

Enkel koll på hyresavin och Mina sidor

På din hyresavi kan du varje månad se vad som är en genomsnittlig användning i en lägenhet med din storlek, preliminärförbrukning. Du kan även se om du förbrukat mer eller mindre än preliminärförbrukningen, det kallas avräkning. Avräkningen sker två månader i efterskott.

Via ”Mina sidor” kan du löpande kontrollera din förbrukning, sätta egna mål och se hur din användning förändrats historiskt.

Vad kostar vattnet?

Här ser du den preliminärförbrukning för varmvatten som ingår i hyran, baserat på antalet rum i lägenheten. Dessa värden har satts i överenskommelse med Hyresgästföreningen. Även priset förhandlas varje år med Hyresgästföreningen.

1 RoK – 20 m3/år
2 RoK – 30 m3/år
3 RoK – 38 m3/år
4 RoK – 45 m3/år
5 RoK och uppåt – 48 m3/år

(1 m3 = 1 000 liter vatten)

Om du använder mer än preliminärförbrukningen betalar du för den mängd som överstiger standardvärdet. Använder du mindre betalar du också mindre. Då sänks din hyra med motsvarande belopp.

År 2024 gäller följande:

1000 liter varmvatten kostar 87,91 kr, inklusive moms.

1000 liter kallvatten kostar 33,25 kr, inklusive moms. 

Vad som mäts i din lägenhet hittar du på Mina Sidor.

Så här mycket vatten går det åt:

  • Under en dusch på 5 minuter förbrukas ca 60 liter vatten.
  • Under en dusch på 20 minuter förbrukas ca 240 liter vatten.
  • Ett normalstort badkar rymmer 150 – 200 liter vatten.
  • Vid 15 minuters diskning under rinnande vatten går det åt ca 75 liter vatten.

 

Vad kostar elen?

Individuell mätning av el följer samma princip som för vatten. Det innebär att det finns en preliminärförbrukning för el som ingår i hyran, grundat på antalet rum i lägenheten. Dessa värden har tagits fram i överenskommelse med hyresgästföreningen. Priset för el förhandlas årligen. Preliminärförbrukningen för el är följande:

1 RoK – 1500 kWh/år
2 RoK – 2100 kWh/år
3 RoK – 2500 kWh/år

År 2024 är kostnaden 1,94 kr/kWh inklusive nätkostnad, inklusive moms.

Om du använder mer än preliminärförbrukningen betalar du för den mängd som överstiger standardvärdet. Använder du mindre betalar du också mindre. Då sänks din hyra med motsvarande belopp.

Nyinflyttad eller på väg att flytta?

Eftersom förbrukningen debiteras två månader i efterskott betalar du som nyinflyttad endast preliminärförbrukningen de två första månaderna. Den första avräkningen kommer alltså på din tredje hyresavi. För dig som ska flytta ut avslutas aviseringen den dag du flyttar. Du får alltså ingen avräkning i efterhand.

Tänkvärt

  • Endast 1 % av jordens vatten är drickbart.
  • 200 liter vatten används per person och dygn i Sverige. I vissa u-länder använder varje person 20 liter per dygn.
  • En rinnande toalett slösar 1000 liter vatten/dygn – nästan sju fulla badkar.
  • Tio minuter kortare duschtid sparar 500 kWh/år.
  • En droppande kran fyller 100 badkar på ett år.

Spartips

Information om hur du kan sänka din elförbrukning och leva mer klimatsmart hittar du på Tips för att leva klimatsmart.