Individuell mätning (IMD)
Vad är individuell mätning?
Individuell mätning (IMD) innebär att du har en mätare kopplad till din lägenhet, den håller koll på hur mycket du förbrukar. I Bostadsbolaget förekommer individuell mätning för varmvatten, kallvatten och el. På hyresavin ser du om du har individuell mätning och hur mycket förbrukningen påverkar din hyra – uppåt eller nedåt bestämmer du själv.
Din vattenanvändning är inkluderad i din hyra. Har du IMD kan du se vad denna kostnad innebär separat på din hyresavi. Den del som ingår i din hyra benämns som preliminärförbrukning. Hyresgäster som använder mindre vatten än preliminärförbrukningen får tillbaka pengar. Den som använder mer vatten än preliminärförbrukningen får betala för den mängden. Denna justering benämns på din hyresavi som avräkning.
Hur mycket varmvatten, kallvatten eller el som ingår i din hyra är överenskommet med Hyresgästföreningen och baseras på antalet rum i din lägenhet. På Mina sidor ser du hur mycket som ingår i just din hyra.
Varför individuell mätning?
Rättvisa
Individuell mätning innebär att du som hyresgäst kan påverka dina kostnader. Använder du mer vatten än genomsnittet, får du själv betala för det. Är du sparsam får du tillbaka pengar.
Miljö
Förbrukningen av varmvatten är i genomsnitt 15 procent lägre hos de hyresgäster som har IMD. Det betyder att det både går åt mindre vatten och mindre energi till att värma det.
När vi är många som har individuell mätning (IMD) gör vi stor skillnad för miljön.
Lagkrav
I nyproduktion och vid större renoveringar av vattenledningar är det av miljöskäl ett lagkrav sedan 2021 på att installera IMD för varmvatten.
Av miljö- och rättviseskäl kommer Bostadsbolaget inom de närmaste åren införa IMD för varmvatten i samtliga lägenheter. Vi vill att våra hyresgäster ska ha de bästa förutsättningarna att påverka och göra rätt.
Enkel koll på hyresavin och Mina sidor
På din hyresavi kan du varje månad se vad som är en genomsnittlig användning i en lägenhet med din storlek, preliminärförbrukning. Du kan även se om du förbrukat mer eller mindre än preliminärförbrukningen, det kallas avräkning. Avräkningen sker två månader i efterskott.
Genom att logga in på Mina sidor kan du löpande kontrollera din förbrukning, sätta egna mål och se hur din användning förändrats historiskt.
Vad kostar vattnet?
Varje år justeras kostnaden för vatten av Kretslopp och Vatten i Göteborg. I samband med det justerar även Bostadsbolaget priserna för IMD i dialog med Hyresgästföreningen. I Göteborg ser vi stora kostnadsökningar för vattnet, år 2025 stiger kostnaden med 18%. Det beror på ett stort underhållsbehov av ledningar, att vi blir fler invånare samt att klimatförändringarna med skyfall och översvämningar ställer höga krav på stadens vattensystem.
År 2024 gäller följande:
1 m3 (1000 liter) varmvatten kostar 87,91 kr, inklusive moms.
1 m3 (1000 liter) kallvatten kostar 33,25 kr, inklusive moms.
År 2025 gäller följande:
1 m3 (1000 liter) varmvatten kostar 96,63 kr, inklusive moms.
1 m3 (1000 liter) kallvatten kostar 39,24 kr, inklusive moms.
Vad som mäts i din lägenhet hittar du på Mina Sidor.
Har du en droppande kran, en rinnande toalettstol eller vill ha snålspolande utrustning i din lägenhet, felanmäl via boendeappen eller på Mina sidor!
Så här mycket vatten går det åt:
- Under en dusch på 5 minuter förbrukas ca 50 liter vatten.
- Under en dusch på 20 minuter förbrukas ca 200 liter vatten.
- Ett normalstort badkar rymmer 150 – 200 liter vatten.
- Vid 15 minuters diskning under rinnande vatten går det åt ca 110 liter vatten.
Vad kostar elen?
Bostadsbolaget har fast pris på sin el, därför har du med IMD för el också det. Priset för el ändras årligen både för Bostadsbolaget och för dig med IMD. Prisändringen för IMD görs i dialog med Hyresgästföreningen.
År 2025 är kostnaden 1,98 kr/kWh inklusive nätkostnad, inklusive moms.
År 2024 är kostnaden 1,94 kr/kWh inklusive nätkostnad, inklusive moms.
Vad som mäts i din lägenhet hittar du på Mina Sidor.
Nyinflyttad eller på väg att flytta?
Eftersom förbrukningen debiteras två månader i efterskott betalar du som nyinflyttad endast preliminärförbrukningen de två första månaderna. Den första avräkningen kommer alltså på din tredje hyresavi. För dig som ska flytta ut avslutas aviseringen den dag du flyttar. Du får alltså ingen avräkning i efterhand.
Tänkvärt
- Endast 1 % av jordens vatten är drickbart.
- 140 liter vatten används per person och dygn i Sverige. I vissa u-länder använder varje person 20 liter per dygn.
- En rinnande toalett slösar 1000 liter vatten/dygn – nästan sju fulla badkar.
- En droppande kran fyller 100 badkar på ett år.
Spartips
Information om hur du kan sänka din elförbrukning och leva mer klimatsmart hittar du på Tips för att leva klimatsmart.