Hoppa till innehåll

”Det handlar mycket om att vara här och nu”

– Det här är det bästa med jobbet. Att gå omkring och möta både medarbetare och hyresgäster, säger förvaltaren Gabriel när han guidar Trivas runt i Landala en varm sensommarmorgon.
Det var just det som lockade honom att ta steget från ekonomrollen ut i ”verkligheten” och byta några av Excel-arken mot fastighetsunderhåll, personal och kontakt med hyresgäster.

Publicerad i Trivas nr 3 2024.

Tillsammans är Landala och Guldheden ett av Bostadsbolagets största områden. På adressen Landalabergen 2 finns Landalas Boservicekontor, och det är här vi möter Gabriel för att bekanta oss närmare med hans roll som förvaltare.
Hans resa på Bostadsbolaget började inte alls här utan på ekonomiavdelningen när han 2018 anställdes som distriktsekonom. I det jobbet mötte han många förvaltare och lockades av deras arbete som verkade spännande och variationsrikt.
Och kanske var det rent av dags att prova på något nytt? Sagt och gjort, under 2022 vidareutbildade Gabriel sig till förvaltare, och började den nya rollen i Landala och Guldheden i februari 2024.
– För mig handlar mycket om att vara här och nu, att kunna ta hand om allt väntat och oväntat som händer. Men jobbet innebär också att planera och hela tiden blicka framåt. Ekonomi är till exempel en central del av vardagen, och här kommer min bakgrund som ekonom väldigt väl till pass, säger Gabriel och fortsätter:
– Jag har fyra mål med mitt jobb: Att hyresgästerna ska trivas, att viktiga funktioner i fastigheterna fungerar, att göra löpande underhållsarbete och att ekonomin utvecklas enligt plan.

Efter en kopp kaffe går vi ut i Landalaområdet där Gabriel visar oss runt. Här, där hus från miljonprogrammet blandas med äldre landshövdingehus, har Bostadsbolaget cirka 1 200 lägenheter. Den prunkande växtligheten i området är slående. Rabatterna bjuder på naturens alla färger, och det är generöst med olika buskar och träd.
– Det är våra fantastiska miljövärdar Lotte och Theresa tillsammans med vår säsongare Ida som ordnar planteringarna. De gör ett otroligt fint jobb, eller hur, konstaterar Gabriel under promenaden.

Landalas gårdar är gröna och lummiga oaser, men området ligger också väldigt centralt strax intill Landala torg – en knutpunkt med mycket folk i omlopp, flera spårvagns- och busslinjer och stora parkeringshus. Precis som i många andra områden i Göteborg förekommer tyvärr problem med inbrott, vandalisering, klotter och drogförsäljning. Under promenaden upptäcker vi klotter på en husvägg och Gabriel stannar upp.
– Det här ska jag anmäla så fort vi är klara med intervjun. Vi har nolltolerans mot klotter och målet är att det ska vara borttaget senast dagen efter att det rapporteras in, säger han med allvar och eftertryck i rösten.

Efter guidningen i Landala sätter vi oss i Bostadsbolagets bil och åker upp till Guldheden där Bostadsbolaget har cirka 1 000 lägenheter. De flesta av husen är från 1950-talet och framåt. Här ligger Boservicekontoret i ett orangebrunt tegelhus på ett par våningar med små, franska balkonger och lite större terrassliknande balkonger högst upp.
Vi vandrar vidare och letar upp slingan ”Naturvandring Guldheden” som Bostadsbolaget ordnat i området. Det är en sorts upptäcktsfärd där små skyltar berättar om växtligheten på utvalda platser. Med en QR-kod kan du ta reda på ännu mer. Trots att vi är nära city så slås vi av hur tyst det är här. Guldheden ligger högt och de omkringliggande husen skyddar effektivt mot stadens buller.
– Det här är det bästa med jobbet. Att gå omkring och möta både medarbetare och hyresgäster. Att kunna inspektera fastigheterna och se om något behöver åtgärdas, säger Gabriel.

Just nu har Bostadsbolaget två prioriteringar för Landala och Guldheden. Dels finns ett renoveringsbehov i vissa fastigheter, dels har man nyligen startat upp Trygghetslyftet. Det senare är precis vad det låter som – att öka tryggheten och trivseln för de boende.
– Trygghetslyftet känns extra angeläget. Det är viktigt att våra hyresgäster trivs och känner sig bekväma med att bo hos oss. Eftersom satsningen är alldeles ny så kan jag inte säga så mycket om vilka åtgärder vi ska göra ännu, men det kommer att ske en förändring, avslutar Gabriel.

Text: Joachim Larsson Foto: Peter Nilsson

Här hittar du Guldhedens Naturvandring!

En man i arbetskläder går utomhus.

Gabriel ångrar inte att han tog steget från ekonom till förvaltare: ”Jag har nytta av min bakgrund som ekonom men det bästa är att gå omkring och möta både hyresgäster och medarbetare.”

Två män i arbetskläder tittar in i kameran och ler.

Fastighetsvärden Pechwar (t v) pausade i förrådsstädningen för ett kort snack med Gabriel.