– Tillsammans bildar de en egen berättelse. Den går att tolka hur man vill och du kan bygga din berättelse utifrån skulpturerna, säger Marco Cueva.
De sex skulpturerna är helt olika varandra men har sina runda djurliknande former med mänskliga drag gemensamt.
– Av alla förslag som kom in valde Bostadsbolaget att ge just Marco uppdraget. Hans skulpturer har så allmänmänskliga drag med ett brett känsloregister, säger Sandra Ståhl, projektledare som ingår i Bostadsbolagets konstråd.
Tre av verken är tillverkade i Indien och tre här i Sverige – i Uppland närmare bestämt. Graniten som skulpturerna är gjorda av är i olika färger, kaninerna har vita nyanser, den stora tjuren (som är inspirerad av Tjuren Ferdinand) är helsvart och katten som står intill en skogsdunge är spräcklig och smälter fint in i miljön.
– Jag arbetar fram formerna direkt ur ett granitblock med bland annat vinkelslip och hammare. De enklaste figurerna tog två månader att göra och de lite mer komplicerade upp till ett år, berättar Marco.
Skulpturerna, som är finansierade genom enprocentregeln, är utplacerade på ett sätt att man kan följa dem via en slinga som börjar i Rannebergen Centrum och sen fortsätter runt om i området och tillbaka till startpunkten igen.
– De fungerar fint ihop med de övriga stenar som redan finns i området. De kan också få oss att se former i de stenar som redan finns, tycker Sandra Ståhl.
Rosita Vetter arbetar som miljövärd i Rannebergen och har varit delaktig i processen från start.
– Vi är väldigt glada att ha fått Marcos konstverk just hit. De berikar verkligen området och vi har hört många positiva röster från de boende.
Vill du också uppleva Marco Cuevas skulpturer?
Första figuren hittar du i Rannebergen Centrum, vid ingången till idrottshallen. Där finns också en skylt med bild på skupturerna och en qr-kod som berättar mer.
Om Marco Cueva
Marco Cueva är skulptör, född 1965 i San Pedro Sula, Honduras. Han bor och arbetar i Stockholm sedan 1989 och är utbildad skulptör vid Kungliga Konsthögskolan.
Marco Cueva är en flitigt anlitad konstnär och finns representerad i offentliga miljöer över hela Sverige. Och nu även i Rannebergen här i Göteborg.
Om 1%-regeln:
I januari 2013 beslutade Kommunfullmäktige om en regel där 1% av kostnader för ny- och ombyggnation ska avsättas till konstgestaltning. Konsten ger platsen identitet och skapar upplevelser till dem som bor, arbetar eller kommer på besök.