– Nej, det är såklart inte kul om påsen blir blöt och börjar läcka, säger Sandra, miljösamordnare på Bostadsbolaget. Men med några enkla knep kan man faktiskt slippa kladdet!
Publicerad i Trivas nr 3 2024.
Under 2022 lyckades göteborgarna samla in hela 23 000 ton matavfall i de bruna papperspåsarna. Men samtidigt hamnade lika mycket matavfall i vanliga soppåsar, som sedan eldades upp för att bli fjärrvärme. Det betyder att en tredjedel av innehållet i våra restavfallspåsar är matavfall som kunde ha använts bättre.
– Det är en stor vinst för klimatet om vi slänger potatisskal, äppelskrottar och kaffesump på rätt sätt, så att det kan omvandlas till biogas och biogödsel. Biogas används till exempel för att driva stadsbussar, och biogödsel är värdefullt för lantbruket, säger Sandra och påminner om att det faktiskt är lag på att sortera ut sitt matavfall.
– Hemma hos mig har vi blivit mycket bättre på att sortera matavfallet, avslöjar hon. Jag jobbar ju med de här frågorna så det är väl naturligt att jag är intresserad, men tack vare mina små knep för att undvika kladd tycker min sambo också att det går mycket lättare.
Så håller du påsen torr
1. Använd den luftande hållaren
Den speciella hållaren är designad för att lufta påsen, vilket minskar risken för att den blir blöt. Saknar du en hållare kan du utan kostnad hämta en ny på Boservice eller på en återvinningscentral.
2. Vik påsens botten
Vik påsens botten dubbelt, så blir det som en extra botten som inte släpper igenom vätska lika lätt. Dessutom förhindrar det att du råkar fylla påsen för mycket.
3. Hushållspapper i botten
Ett lager hushållspapper i botten fångar upp fukt från matresterna, vilket hjälper påsen att hålla sig torr och intakt. Varva gärna med lite papper senare också.
4. Fyll inte för mycket och byt ofta
Fyll inte påsen över strecket som är markerat på insidan. ”Jag brukar inte fylla påsen mer än till hälften och byter den var tredje dag, så hinner den inte bli blöt”, säger Sandra.
Text: Karin Andréen Olsson Foto: Peter Nilsson