Mellan Slottsskogen i öst och Göta älv i väst – visst var det Majorna som var rätt svar på bildgåtan i förra numret! Vi har dragit fem vinnare bland alla rätta svar som kan se fram emot biobiljetter på posten. Grattis!
Majorna är en av Göteborgs äldsta stadsdelar som började växa fram redan på 1600-talet. Då som en ”förstadsbebyggelse” utanför stadens murar och vid den tiden bodde här framför allt människor som hade med hamn- och varvsverksamhet att göra. Människor bosatte sig ovanför Gamla Varvet som låg ungefär där Stigbergskajen ligger idag.
Den tidigare arbetarstadsdelen Majorna är idag ett av de populäraste områdena i Göteborg. Många av de klassiska landshövdingehusen finns kvar och är uppskattade bostäder för såväl barnfamiljer som unga vuxna. Här är det restaurang- och kafétätt och rymmer en hel del kulturella inslag i form av konst, musik och historiska byggnader. De flesta bor länge i området.
En av alla som gillar stadsdelen är Bo som både arbetar på Bostadsbolaget och bor i en av Bostadsbolagets lägenheter.
– Jag kommer från Örebro och flyttade till Göteborg för att studera 1984 och har bott i Majorna ända från början. Först bodde jag på Mariagatan och sedan har jag flyttat runt lite, men alltid inom Majorna. För närvarande bor jag på Lotsgatan, som är en del av bostadsområdet vid Hängmattan.
Han tycker att Majorna är som en liten oas i staden Göteborg med sin lummighet och charm men säger också att det förändrats en del under åren.
– På 1980- och 1990-talet fanns det betydligt fler småbutiker här. Man kunde hitta allt från fiskhandlare till specialbutiker, vilket gjorde att man sällan behövde åka in till city för att handla. Idag har många av dessa butiker försvunnit, men känslan av samhörighet och det unika med Majorna finns fortfarande kvar. Jag gillar människorna här, det finns en genuin gemenskap som gör att man gärna vill bo kvar.
Han säger att det finns mycket att se och avnjuta i Majorna och rekommenderar att börja besöket med att prova någon av alla de otaliga kaféerna eller restaurangerna.
– Är det fint väder kan man gå till Gathenhielmska kulturreservatet, ta en avstickare till Slottsskogen för en promenad eller gå längs älven och en sväng runt Klippan. Man bör inte heller missa att göra ett besök uppe vid Masthuggskyrkan där man har en fantastisk utsikt över hela stan eller besöka de olika lokala bryggerierna. Majorna har allt!
Och det där med rote då? I ledtråden i förra numret fanns att Majorna var uppdelat i fyra stadsdelar som kallades rote: Majornas 1: a, 2: a, 3:e och 4:e rote. Rote är ett gammalt ord som har flera betydelser men bland annat användes för uppdelning av stad i distrikt för folkbokföring och brandförsvar med mera.
Vann du?
Grattis säger vi till: Grattis säger vi till: Åke i Öster om Heden, Karin i Kortedala, Anita i Majorna, Ronnie i Ramberget och Khadija i Brunnsbo.
Vill du vara med och tävla?
Här hittar du tävlingen. Ditt svar vill vi ha senast den 3 november 2024.
Publicerad i Trivas nr 3 2024.
Text: Kerstin Torsede