Nomineringen tar han med ro och vill hellre prata om basket som ett verktyg för att skapa positiv förändring.
Araz var 28 år gammal när han lade sin egen spelarkarriär på hyllan och var med och startade upp föreningen Västra Hisingen Basket. Han började själv spela basket som tioåring. Tack vare basketen fick han möjlighet att utbilda sig både i USA och Förenade Arabemiraten. Väl hemma i Sverige utbildade han sig till baskettränare.
– Jag är uppvuxen i Biskopsgården, bor här fortfarande och är stolt över området och hur vi har lyckats få föreningen att växa och vara en positiv kraft i samhället för barn och ungdomar, säger han.
Basket för alla
Under de åtta år som föreningen funnits har medlemsantalet vuxit till närmare 200. A-laget ligger i division 2 och det finns lag från sju år och upp till motionsklass. Araz är i hallen veckans alla dagar och menar att basket är en sport som det är lätt att ta sig an.
– Det krävs ingen dyr utrustning och ingen dyr föreningsavgift. Reglerna är enkla, det finns inga höga trösklar och man slipper dessutom en irriterande målvakt, säger han med ett skratt.
Skolan viktigast
Han brinner visserligen för sin sport men ännu mer brinner han för sitt område och de målsättningar som föreningen har och jobbar för. Målen handlar framför allt om att skapa en kultur som består av gemenskap, inkludering och ansvarstagande.
– Skolan kommer i första hand, sporten i andra hand. Vi brukar säga att den förändring ungdomarna vill se skapar de själva. Därför har vi också lagt in tid för läxläsning här i hallen två dagar i veckan. Vi som är ledare sitter bredvid och stöttar men det är de själva som får köra. Ett kvitto på vårt arbete är när vi nu kan konstatera att samtliga av våra äldre medlemmar antingen studerar eller har ett arbete, säger han.
Ute i skolorna
När Araz inte är i hallen är han ute i skolorna för att engagera barn och ungdomar i något som han kallar rörelseaktivitet.
– Alla behöver absolut inte spela basket – det viktiga är att röra på sig. Men det är klart att vi försöker få fler intresserade av vår verksamhet. Vi har fler killar än tjejer än så länge men jag tror att det håller på att förändras. Tjejsidan växer, om några år tror jag faktiskt att de blir fler än killarna, säger han.
Spelare från flera orter
I mitten av mars bär det av till Cirkus i Stockholm för årets Eldsjälsgala (streamas via Expressens hemsida). Araz vill helst inte stå i strålkastarljuset men tycker att nomineringen ger en möjlighet att få en positiv exponering av föreningen och Biskopsgården.
– Vi har idag ett helt team med duktiga ledare som bygger upp verksamheten. För att inte tala om alla ungdomar som är med och blir goda förebilder för de yngre. 90 procent av medlemmarna i föreningen kommer idag från Biskopsgården eller andra förorter men vi har faktiskt spelare som pendlar från Vänersborg eller Halmstad fyra dagar i veckan. Det är häftigt, avslutar han.
Läs mer om och rösta på Årets Eldsjäl: www.folkspel.se/aretseldsjal/
Text: Kerstin Torsede Bild: Peter Nilsson