Hoppa till innehåll

Solcellsfasad i Biskopsgården får hedersomnämnande i Solenergipriset

Under torsdagen delade branschorganisationen Svensk Solenergi ut solenergipriset 2022. Bostadsbolaget fick hedersomnämnande i kategorin årets anläggning för sin unika designade solcellsfasad på Friskväderstorget i Biskopsgården.

Oskar Scheiene, Energi- och miljöchef på Bostadsbolaget, fick ta emot priset av Svensk Solenergis ordförande Anna Kinberg Batra under en digital prisutdelning på torsdagen.

– Vi är oerhört glada och stolta över att vår solcellsfasad på Friskväderstorget uppmärksammas bland så många bra nominerade anläggningar. Vi är särskilt stolta över att vi med vår anläggning visar att man kan kombinera teknik- och miljösatsningar med vårt sociala ansvar som allmännyttigt bostadsbolag, säger Oskar Scheiene, energi- och miljöchef på Bostadsbolaget.

Designade solceller är ganska nytt och solcellspanelerna på Friskväderstorget är bland de första i sitt slag i Sverige. Panelerna är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombinerats i ett mosaikmönster inspirerat av marockanskt kakel och svensk folklore.

– Även om effekten inte är lika god av att solcellerna är placerade på fasaden så adderar designen och tekniken andra värden till området. Tillsammans med solcellspanelerna på husets tak får vi en god effekt som täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor, säger Oskar Scheiene.

Friskväderstorget – en av 23 nominerade

Solenergipriset 2022 delades ut av branschorganisationen Svensk Solenergi i kategorierna årets anläggning och årets prestation. En vinnare och två hedersomnämnande delades ut i varje kategori. Bostadsbolagets solcellsfasad i Biskopsgården var en av 23 nominerade solcellsanläggningar som gjorde upp om priset som Årets anläggning.

Hedersomnämnandet delades ut till solcellsfasaden på Friskväderstorget med motiveringen:

”Som ett av de första bostadsbolagen i Sverige installerade Bostadsbolaget designade solceller på en fasad på ett hyreshus i Biskopsgården, ett av Göteborgs särskilt utsatta områden. Här kombineras solcellsteknik med konst där paneler uppbyggda av moduler med färgfält bildar ett mosaikmönster influerat av marockanskt kakel och svensk folklore. En satsning som inspirerar, sätter nytt ljus på solenergi och banar väg för liknande projekt. Även om solcellerna är mindre effektiva på fasaden uppskattar juryn nytänkandet kring solcellspanelernas utformning och de värden som adderas genom designen och tekniken till stadsrummet, värden som har stor betydelse för hyresgästerna och för närområdet som helhet.”

Fakta: Solcellerna på Friskväderstorget

De designade solcellspanelerna på Friskväderstorget är bland de första i sitt slag i Sverige. De är uppbyggda av moduler och de tryckta färgfälten har kombinerats i ett mosaikmönster inspirerat av marockanskt kakel och svensk folklore. Solcellerna på gaveln kommer att generera ungefär 15 kW, men sammantaget med panelerna som redan är installerade på husets tak blir effekten cirka 145 kW vilket täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor som belysning och tvättstugor. Solpanelerna är framtagna av AFRY och designade av arkitekten Frida Hallin. Idola Solkraft har varit totalentreprenör.

Se filmen om solcellerna: Designad solcellsfasad på Friskväderstorget – YouTube

Vill du veta mer?

Oscar Scheiene, Energi- och miljöchef Bostadsbolaget, tel: 031-731 50 32
Sara Keränen, kommunikatör Bostadsbolaget, tel: 031-731 50 96

Läs mer om solenergipriset: Svensk Solenergi 

Designade solceller i mosaikmönster på husfasad på Friskväderstorget

Designade solcellspaneler i brunt och olika blåa nyanser