Publicerad i Trivas nr 1 2025.
På 1940- och 1950-talet växte idén om att skapa särskilt utformade lägenheter åt konstnärer. Vid samma tid började den nya stadsdelen Södra Guldheden ta form. Området utsågs till Göteborgs konstnärscentrum, bland annat för att konstskolan Valand då låg på Doktor Saléns gata.
1956 stod konstnärsbostäderna på Syster Estrids gata klara. I de två husen finns sammanlagt 30 lägenheter i olika storlekar. Gemensamt för bostäderna är att de alla är utrustade med ateljé.
– Det finns ateljé i varje lägenhet och den ska användas som just en ateljé. Konstnärsföreningen ansvarar för kön till lägenheterna och för att få söka måste man vara en aktiv konstnär, säger Ia, som jobbar som fastighetsvärd i Guldheden.
Ragnar Schmid och hans fru som också är konstnär flyttade in i sin konstnärsbostad 1977. Själva lägenheten i sig är ganska blygsam. Rummen på nedervåningen är funktionella och det finns en mysig trädgård som vetter mot berget där vattentornet tronar. Men det är inte förrän man följer trappan till andra våningen och kliver in i den stora, ljusa ateljén som man verkligen förstår bostadens unicitet.
– Husen är underbara med sina stora fönster och den fina trädgården. Som konstnär är det så otroligt mycket värt. Vi är väldigt glada att det finns hus som är reserverade för konstnärer på det här sättet, säger Ragnar.
I ateljén finns det mycket spännande att vila ögonen på. Det märks tydlig att det är två konstnärliga uttryck som samsas om utrymmet här – Ragnars färgstarka oljemålningar och hans frus spännande skulpturer.
– Här får vi chans att göra den konst som vi tror på. Och det är den bästa konsten, säger Ragnar.
Ett älskat motiv
”Kvarteret är väldigt fridfullt, grönskande och stadsnära. Jag tycker mycket om färgerna på de guldiga och röda husen mittemot, de är ett av mina favoritmotiv” säger konstnären Ragnar Schmid.
Skulptörens hörna
Ateljén är tydligt uppdelad efter de båda konstnärernas olika uttryck. Den ena sidan domineras av oljemålningar och färgpaletter, medan den andra sidan är dekorerad med uppstoppade fåglar, anatomiska modeller och små figurer.
Liknar ett kollektivboende
”Det är lite annorlunda. Hyresgästerna är mer självgående här och det känns mer som ett kollektivboende än de andra husen jag ansvarar för. Det känns som att folk trivs och känner varandra på ett annat plan” säger Ia, som arbetar som fastighetsvärd i Guldheden.
Kända hyresgäster
Huset ritades av arkitekt Lars Ågren och byggdes 1956–1957 av Bostadsbolaget, med bostäder i två plan ovanpå två garagevåningar. Bland kända hyresgäster genom åren märks skådespelarna Ernst-Hugo Järegård och Jakob Eklund. I dag förvaltas bostäderna av Bostadsbolaget, men kön hanteras av KRO, Konstnärernas Riksorganisation. Endast yrkesverksamma konstnärer kan få lägenhet här och sedan 1997 finns en ateljéförening i huset.
Kort och gott
– Byggt 1956 på Syster Estrids gata 2–4.
– 30 lägenheter, alla med varsin ateljé.
– Här får endast yrkesverksamma konstnärer bo.
Text: Johanna Börnell Foto: Daniel Petersson
TIPSA!
Vilket hus ska berätta?
Är det något hus eller kvarter i Göteborg du skulle vilja veta mer om? Tipsa Trivas redaktion! Mejla till trivas@bostadsbolaget.se. Glöm inte skriva ditt namn, adress och telefonnummer om du vill att vi ska kontakta dig.

Porten till Syster Estrids gata 4 är i klassisk 50-talsstil.

Ateljén på övervåningen har stora fönster som släpper in maximalt med ljus i rummet.

”Jag tycker mycket om färgerna på de guldiga och röda husen mittemot, de är mina favoritmotiv” säger konstnären Ragnar Schmid som bor i konstnärsbostäderna mitt emot.

Ragnar Schmid har bott i konstnärsbostäderna på Syster Estrids gata sedan slutet av 70-talet.