Hur väl känner du din stad? Brukar du mest hålla dig i de egna kvarteren eller händer det att du ger dig ut på upptäcktsfärd då och då?
I år har vi på Trivas tänkt att ge oss ut och kika närmare på staden som i år fyller hela 400 år. Häng med – det finns så mycket att upptäcka i Göteborg!
Publicerad i Trivas nr 1 2021.
Först ut är stadsdelen Haga som faktiskt också är Göteborgs första förort från tiden när själva staden låg innanför höga murar. En stadsdel som idag är känd för sin gemytlighet och är ett självklart måste för alla som är på besök.
Haga är ett område som är trevligt att strosa i året runt. Inte bara längs huvudgatan Haga Nygata som är fylld med diverse kaféer och små butiker. Ta också en sväng på alla tvärgatorna. Njut av gamla och nya hus, kika in på gårdarna och känn på atmosfären. Gå på upptäcktsfärd i en historisk stadsdel som rymmer det mesta.
Trivas gjorde sällskap med Bostadsbolagets egen Mr Haga – fastighetsvärden Krax Haake.
Välkommen till Haga!
Kafétätt på Haga Nygata
Huvudgatan i Haga är ett myller av butiker men också caféer och matställen. Är man i Haga är det ett måste att prova på den världsberömda Hagabullen – jättekanelbullen som räcker till flera.
På Skolgatan ligger Café Hebbe Lelle, döpt efter TV-serien ”Albert och Herbert” som handlade om två skrothandlare som bodde i Haga på just Skolgatan. Deras häst Herkules huserade i ett stall som i verkligheten låg längre upp på gatan. Stallet brann ner för några år sedan men kommer att byggas upp av Bostadsbolaget igen.
Simma lugnt i Ägget
Skylten från en svunnen tid hänger fortfarande kvar på den byggnad som idag är Hagabadet. I en tid då fattigdom, trångboddhet och kolera härjade fanns ett stort behov av en tvätt- och badanläggning. Den stod klar 1876 tack vare en donation från Renströmska fonden – Renströmska Bad- och tvättanstalten. Huset eldhärjades i början av 1900-talet men byggdes upp igen och försågs då med en simhall och användes ända fram till 1956 då Valhallabadet invigdes. Efter en lång period av olika användningsområden invigdes Hagabadet 1997 och göteborgarna kan återigen ta en simtur i den djupa delen av bassängen som kallas Ägget.
På det torra på Kaponjärgatan
Om du hade levt för några hundra år sedan hade du fått akta dig för att trilla i vattnet på Kaponjärgatan. Den var då en vattenfylld kanal och det hände titt som tätt att människor hamnade i det, säkerligen inte speciellt rena, vattnet.
Kaponjärgatan var från början en bred vallgrav som sträckte sig från Skansberget fram till stadsmuren och bastionen Carolus Rex. Den byggdes i slutet på 1600-talet och fanns för att soldaterna skulle kunna ta sig mellan Skansen Kronan och själva staden vid ett fientligt anfall. När krigshotet minskade fylldes vallgraven med vatten och först 1865 fattades beslut om att fylla igen den.
Vidga vyerna på Risåsberget
Högst upp på Risåsberget, eller Skansberget, ligger Skansen Kronan. Försvarsanläggningen byggdes i slutet av 1600-talet var då en ytterst viktig anläggning för att skydda mot fienden. Krigshotet försvann så småningom och skansen har sedan dess tjänat flera olika syften. I mitten på 1800-talet fick den tjäna som fängelse och på 1870-talet som nödbostad när trångboddheten var som värst i Göteborg.
Sedan början av 2000-talet har skansen använts som lokal för fest och andra evenemang. Ta de 194 trappstegen upp till skansen när du är i Haga för en fin utsikt över Göteborg.
Text: Karin Andréen Olsson Foto: Robert Lipic, Karin Andréen Olsson
På promenadstråket Haga Nygata och närliggande tvärgator finns många små butiker och verkstäder för alla smakriktningar.
Den gamla försvarsanläggningen Skansen Kronan tronar uppe på Risåsberget.
”Brr… så kallt det måste ha varit att gå hit ut på vintern.”
Fastighetsvärden Krax Haake ryser vid tanken på de gamla utedassen – numera omgjorda till förråd.