Hoppa till innehåll

”Jättebra sätt att lära känna sina grannar”

Gårdsfester, julbord, pyssel, odling, vävstuga, yoga eller resor till Skara Sommarland eller Ullared. Det är bara några exempel på aktiviteter som Hyresgästföreningens lokala föreningar anordnar.

Publicerad i Trivas nr 1 2021.

Vad det blir beror helt och hållet på vad de som bor i just det området vill.
– Vem som helst kan komma med förslag, säger Britt Dagobert, som bor i området Öster om Heden och är ordförande i den lokala Hyresgäst­föreningen.
Hon poängterar att även om det är Hyresgästföreningen som samordnar förslagen, beräknar kostnaderna, lägger en plan och kommer överens med Bostadsbolaget om vad som ska genomföras, så är verksamheten något som kommer alla hyresgäster i ett område till del – medlemmar eller ej. Föreslagna aktiviteter måste vara öppna för alla boende om de ska genomföras.

Kostnaden slås ut över året och läggs på hyran som en månadsavgift märkt ”verksamhetsmedel”.
– Förutom att en aktivitet fyller ett speciellt behov är det ett jättebra sätt att lära känna sina grannar. Gemenskap och delaktighet skapar tryggare och trevligare områden, menar Britt.
Hon nämner fler exempel på vad som kan anordnas – det är cykel­kurser, kaféträffar och kulturresor men även sådant som pågår över tid som pallkrageodling, bokklubbar och gym.
– Det viktiga är att idéerna kommer från dem som bor i området och att det blir något som fyller just deras behov.
De lokala hyresgästföreningarna kan låna ut sina lokaler till inomhusaktiviteter, även om det tyvärr begränsats under coronapandemin.
– Så snart coronasituationen har lättat gäller det att få igång verksam­heterna som vanligt. Jag saknar själv gemenskapen med mina grannar, säger Britt.

Engagera dig eller lämna förslag?
Hör av dig till din lokala hyresgästförening. Vet du inte om det finns en där du bor, kontakta Hyresgäst­föreningen Region Västra Sverige, 0771-443 443.
– Delta gärna i en aktivitet i ditt område, tipsar Britt Dagobert. Då kan du få både inspiration och en uppfattning om hur det fungerar och kan ställa frågor.

Text: Kerstin Torsede Foto: Robert Lipic