I år fyller Bostadsbolaget 75 år. Det firar vi med att göra några nedslag i vår historia. I denna artikel från Trivas 2019 slås vi av friska vindar och kanske lite saltstänk när vi befinner oss vid Vattenlinjen 1, precis vid kajen på Västra Eriksberg.
Publicerad i Trivas nr 2 2019.
Här påminner allt om fartyg
”Utsikt, friska fläktar och kanske lite saltstänk” var ledtråden till tävlingsfrågan i förra numret av Trivas. Och visst var ni många som listade ut att vi befann oss på Eriksberg, närmare bestämt på adressen Vattenlinjen 1.
Vattenlinjen 1, precis vid kajen i Västra Eriksberg, inhyser 24 av Bostadsbolagets totalt 742 lägenheter i området. Tack vare de långa balkongerna som löper på minst två sidor av huset
har alla lägenheter havsutsikt. Fartyg och vatten är också tema för hela fastigheten. Detaljer som lampor och annan inredning i allmänna utrymmen är designade med inspiration från fartyg och i vissa fall till och med tillverkade av återvunnet material från båtar.
Förvaltaren Tony Gyllberg och Michael Ryberg, som var fastighetsvärd här då huset byggdes, visar hur hela kvarteret är utformat som en båt, där själva Vattenlinjen 1 sticker ut som en för mot vattnet.
– På taket finns belysning som alltid är tänd nattetid, som en fyr, berättar de. Det är väldigt fint!
Och oavsett åt vilket håll man vänder sig när man står utanför på kajen är det mycket som påminner om områdets historia och svunna tiders skeppsvarv. Strax västerut ligger resterna av en av stapelbäddarna, alltså en ramp där fartyg gled ner i vattnet vid sjösättningen. Därav uttrycket ”gå av stapeln”. Ännu lite längre bort tornar hela Eriksbergs landmärke upp sig – den gigantiska orange bockkranen som står grensle över den före detta byggdockan, numera småbåtshamn. Åt andra hållet kommer man efter en kort promenad till Eriksbergsvarvets gamla byggnader, där nu bland annat Hotell 11 och Eriksbergshallen inryms.
Redan på 1850-talet fanns här ”Ericsbergs metall och tackjerns-gjuteri” som utförde galvaniseringsarbeten och tillverkade båtdetaljer. I verkstadens annonser utlovades ”Alla för skepps-equipering nödiga metall och jern-arbeten”.
I anslutning startades några år senare även ett skeppsvarv som levererade sitt första fartyg 1873. Så småningom köptes det av redaren Dan Broström och Eriksbergsvarvet blev under många årtionden en av Göteborgs största och viktigaste arbetsplatser. När det köptes av staten under den så kallade varvskrisen på 1970-talet hade det cirka 6000 anställda. 1979 lämnade det sista fartyget Eriksbergs varv och skeppsbyggarnas storhetstid och en betydelsefull epok i stadens historia var över.
På 1990-talet började det byggas bostäder på de gamla varvstomterna och Eriksberg är nu ett av stadens mest attraktiva bostadsområden.
Vattenlinjen 1 byggdes 2001 och erbjuder inte bara magnifik utsikt. Här möts man också av
Göteborgs kanske vackraste entré. Den är byggd som en ljusgård med full takhöjd och loftgångar runt om. I bottenplan finns planteringar och en damm med fontän och små broar över vattnet.
Eventuellt är det också stans enda hyreshus med egna husdjur. I dammen simmar guldfiskar, karpar som matas och sköts av Bostadsbolagets personal.
Tony och Michael berättar att några av fiskarna flyttade hit från Alingsås lasarett, där de blivit för många.
– De kom med ambulanstransport! Den skulle ändå till Sahlgrenska, så då fick de åka med.
Vill du vara med och tävla, håll utkik i nästa Trivas nummer!
Text och foto: Karin Andréen Olsson