Hoppa till innehåll

Lyckad satsning gav fler sommarjobb

När coronapandemin slog till var det många unga som blev av med sina tilltänkta sommarjobb inom Göteborgs Stad. Men för 90 av dem öppnade sig en möjlighet när Bostadsbolaget snabbt ställde om för att ta emot nästan tre gånger fler feriearbetare än vanligt. 

Publicerad i Trivas nr 3 2020.

En vanlig sommar välkomnar Bostadsbolaget cirka 50 ungdomar till olika feriearbeten och praktik. Vanligtvis brukar dessa arbeta tillsammans med ordinarie personal – men med 90 extra ungdomar krävdes ett helt annat upplägg och organisation. Det blev Rebecca Lindqvist, koordinator på Bostadsbolaget, som fick uppdraget att bygga upp strukturen.
– Uppdraget kom snabbt och vi hade bara 3–4 veckor på oss att förbereda, dela in i grupper, ta fram arbetsschema och arbetskläder till alla. Helt enkelt sätta en struktur för allting. Så många ungdomar kan inte ordinarie personal ta hand om så vi anställde sex handledare som har fått vara arbetsledare i våra distrikt, säger hon.

Många olika sysslor

De flesta sommarjobben har varit förlagda utomhus och skiftat mellan allt från måleri till att ordna fotbollsturneringar. Rensa ogräs, röja i källare och ordna med en fikavagn som bjuder hyresgästerna är andra uppgifter som ungdomarna arbetat med. Nu väntar utvärdering av satsningen och Rebecca ser personligen gärna en fortsättning på projektet.
– Det har gått fantastiskt bra och både ungdomar och hyresgäster är nöjda – ungdomarna med sin insats och hyresgästerna med resultatet av deras arbete. Det är bra för ungdomar att komma ut och lära sig om arbetslivet, att passa tider och vara representanter för något. Och att ha en sysselsättning under sommaren inte minst, säger hon.

Viktigt förstajobb

Joel Ärlig är en av de sex som varit handledare under sommaren. Han studerar på Fastighets­akade­min och var på jakt efter ett sommarjobb inom branschen när han såg Bostadsbolagets förfrågan. Var tredje vecka under sommaren har han tagit emot en grupp på fem–tio ungdomar som han satt i arbete i Södra Biskopsgården, Kyrkbyn, Amhult, Ramberget, Eriksberg och Kvillebäcken.
– För många ungdomar har detta varit deras första sommarjobb och de flesta har varit glada och nöjda. Arbetsuppgifterna har varit varierande – putsning av fönster, rensa ogräs, plocka skräp och hålla ordning. De har också fått ringa hyresgäster i en enkätundersökning – en uppgift som många av dem gillade, säger han.

Mathilda Larsson, går på Schillerska gymnasiet:
”Det har varit ett roligt sommarjobb. Vi har varit både inomhus och utomhus och haft varierande arbetsuppgifter. Det var roligt att ringa runt och intervjua hyresgäster”.

Filip Karlsson, går på LBS Gymnasium:
”Det är mitt första sommarjobb och jag har trivts bra. Vi har varit mycket utomhus, rensat ogräs och tvättat fönster och det har varit kul att lära känna nya människor. Jag ska söka även nästa år”.

Text: Kerstin Torsede Foto: Robert Lipic

 

I förgrund en kvinna som påtar i åker, i bakgrunden: Kommandobryggorna som tronar upp sig.

Det blev fler sommarjobbare än vanligt hos Bostadsbolaget i år. Handledare Joel Ärlig (sittande till vänster) har samlat gänget inför dagens uppdrag.

 

Kommandobryggorna och området "Käppen" fotade uppifrån.

 

Höghusen på Södra Dragspelsgatan fotade nedifrån

 

Höghusen "Kommandobryggorna" på Södra Dragspelsgatan tagna ovanifrån med drönare. Utsikt mot havet.

 

 

Höghusen "Kommandobryggorna" på Södra Dragspelsgatan tagna ovanifrån med drönare. Utsikt mot havet.

 

 

Höghusen "Kommandobryggorna" på Södra Dragspelsgatan tagna ovanifrån med drönare. Utsikt mot havet.