Hoppa till innehåll

Rum med utsikt

I år fyller Bostadsbolaget 75 år. Det firar vi med att göra några nedslag i vår historia. I denna artikel från Trivas 2018 befinner vi oss vid de ståtliga kommandobryggorna i Västra Järnbrott.  

Publicerad i Trivas nr 3 2018.

Rum med utsikt

I förra numrets ”Var är vi?” stod vi på Norra Dragspelsgatan och blickade upp mot en av de så kallade Kommandobryggorna. De 16 punkthusen med 10–12 våningar byggdes när Västra Frölunda förvandlades från jordbrukskommun till befolkningstät del av staden Göteborg.

I början på 1960-talet, före miljonprogrammets dagar, byggde Bostadsbolaget ett helt nytt område i Västra Järnbrott med fler än 1 200 lägenheter. Husen, som blev omtalade för sin havsutsikt, stod färdiga 1962 och 1963 på Norra och Södra Dragspelsgatorna och blev en modern kontrast mot omgivningen som fram till 1950-talet i stort sett varit landsbygd.

Närheten till naturen viktig

Förutom punkthusen byggdes ett 800 meter långt trevåningshus på Pianogatan som på grund av sin form kallas ”Käppen” eller ”Metkroken”. De triangelformade Kommandobryggorna placerades alla i samma riktning med den avfasade spetsen åt söder, för att så många soltimmar som möjligt skulle kunna tas tillvara. Man lade också stor vikt vid närheten till naturen. Bostadsbolagets årsredovisning för 1961 beskriver tanken med Västra Järnbrott: ”Det är uppenbart, att en lugn yttre bostadsmiljö med stora sammanhängande grönytor, skilda från trafiknätet, ger människorna vida större möjligheter till återhämtning från den nedslitning av kropp och nervsystem, som bullret i en storstad förorsakar.”

Kommandobryggorna har passerat 55-årsstrecket, vilket brukar betyda att det är dags för stambyte. Renovering pågår just nu och nästa år ska byte av stammar samt badrums- och köksrenovering i punkthusens alla 800 lägenheter vara klart.

Text: Karin Andréen Olsson Foto: Bostadsbolaget

 

I förgrund en kvinna som påtar i åker, i bakgrunden: Kommandobryggorna som tronar upp sig.

Så här såg det ut när Kommandobryggorna var nybyggda i början på 1960-talet och landsbygden fortfarande fanns in på knuten.

Kommandobryggorna och området "Käppen" fotade uppifrån.

Kommandobryggorna från ovan. Här syns det tydligt varför det långa grannhuset kallas ”Käppen”.

Höghusen på Södra Dragspelsgatan fotade nedifrån

Höghusen "Kommandobryggorna" på Södra Dragspelsgatan tagna ovanifrån med drönare. Utsikt mot havet.

Kommandobryggorna sticker fortfarande ut i Västra Järnbrott.