Under vecka 44 hade vi feriearbetare på flera orter hos oss på Bostadsbolaget. Här är en veckorapport från ungdomarna som var på plats i Biskopsgården.
Vi är tio ungdomar av olika åldrar som feriejobbat hos Bostadsbolaget under Höstlovet. Med detta arbete har vi fått lära oss mycket. Vi har fått träffa anställda och har fått ta del av deras arbetserfarenheter och roller. Vi har fått lära oss att Bostadsbolaget har många olika yrkesområden, det handlar inte bara om det praktiska, utan utav olika delar som smälter samman och skapar denna verksamheten.
Det började med att vi introducerades till Bostadsbolaget. Vi förstod att det finns en teoretisk del av arbetet men också en praktisk och vi fick testa på en blandning av de två. Exempelvis fick vi lära oss om vad entreprenörskap är, innebörden av att man inte avfallssorterar, vi var informationsvärdar, hjälpte till på barnaktiviteter och arbetade med lövkrattning och lokalvård. Det som var extra kul var att vi fick kliva ur våran comfort zone genom att tala mycket med de som bor i området. Dels fick vi dela ut information om kommande aktiviteter och dels fick vi även ta ansvar för olika aktiviteter för barn som fanns på Friskväderstorget under ”Höstlovskul” . Det var många föräldrar och barn som hade flera frågor, så det gällde att ta initiativ och faktiskt ha svaren redo. Mycket av det vi gjort har vi fått lära oss under veckan, vi har så småningom kunnat vara mer självständiga på jobbet.
På verksamheten fanns engagerad personal som gärna berättade dels allmänt om Bostadsbolaget men också om det utmanande arbetslivet. Ali Tabrizi, utvecklingschef i Biskopsgården berättade om ansvarsloopen ”förstå, ta ansvar och utföra”. Detta blir vår utgångspunkt och motivation inför veckan. Många av oss ungdomar har en begränsad uppfattning om vad som är betydelsefullt och krävs på en arbetsplats. Genom att träffa olika aktörer som gör Bostadsbolaget till den verksamhet den är fick vi en bättre förståelse för arbetslivet i kombination med vårt egna arbete.
Vi gjorde vårt feriejobb på avdelningen för social hållbarhet. Hållbar utveckling är allt mer aktuellt i samhället och att på både praktiskt och teoretiskt sätt ta del och utföra aktivt arbete uppskattades mycket av oss unga. På arbetet var det viktigt att kunna ta initiativ, lösa problem när de uppstår men också kunna arbeta i grupp. Att få testa alla dessa förmågor på endast fem dagar var en vinst för både oss ungdomar men också för Bostadsbolaget.
Biskopsgården klassas som ett särskilt utsatt område enligt polisen. Med den arbetsmöjligheten vi fått har vi förstått att områdets utveckling inte bara ligger hos de boende här. Politiker, kommunen, bostadsbolag och samhället i stort måste samarbeta för att främja den positiva utvecklingen Bostadsbolaget strävar efter.