Hoppa till innehåll

Tre starka anledningar till ett tryggare Biskopsgården

Det är lördag eftermiddag i Biskopsgården och trygghetsvärdarna Christel, Monica och Adna gör sig redo att påbörja kvällspasset som tar dem runt i området.

– Ikväll ska vi skapa trygghet i Biskopsgården och se till att det är rent och snyggt. Vi är också redo att besvara hyresgästernas eventuella praktiska frågor, berättar Adna som är vikare i Biskopsgårdens trygghetsgrupp och gärna ställer upp när ett ledigt pass dyker upp.

Att ha trygga bostadsområden är ett prioriterat uppdrag för Bostadsbolaget. Trygghetsgruppen i Norra Biskopsgården har en viktig roll i det trygghetsskapande arbetet och gör att Bostadsbolaget kan ha en ökad närvaro och tillgänglighet i området. Gruppen består av sex trygghetsvärdar och en vikariepool som arbetar med att trygghetsvandra och skapa relation med de boende. Trygghetsgruppen finns på plats varje dag mellan klockan 15 och 23 – året runt. Just denna lördagskväll är det första gången som det bara är kvinnor som arbetar tillsammans.

Närvaro med uppdrag att bygga relationer

Monica har arbetat på Bostadsbolaget i flera år och har precis sadlat om till trygghetsvärd. Hon har en socionomutbildning från universitetet i Laşi i Rumänien och ett intresse för sociala utvecklingsfrågor. Något som passar rollen som trygghetsvärd bra.

– Det är ett fokus på att vara tillgängliga för våra hyresgäster. Vi ska vara närvarande, finnas till hands och komma i dialog med de vi träffar, säger Monica.

Att ha en ökad närvaro är en av strategierna i Bostadsbolagets utvecklingsarbete i Biskopsgården. En viktig väg framåt i det fortsatta arbetet är att förstå hur Bostadsbolaget kan engagera områdets hyresgäster bättre. För att nå dit behöver medarbetarna vara lyhörda för de boendes historier och upplevelser.

– Det roligaste med jobbet är alla barn vi träffar på gårdarna och relationerna vi bygger med alla vi träffar, säger Christel som precis som Monica har lämnat en tidigare roll inom Bostadsbolaget för jobbet som trygghetsvärd. Det långsiktiga målet är dock att vi ska bli överflödiga eftersom det är tryggt i Biskopsgården, fortsätter hon.

– Trots alla tidigare oroligheter finns det mycket glädje. Vi känner oss aldrig oroliga eller rädda i området, avslutar Adna och får medhåll av både Monica och Christel.

Fakta Trygghetsvärdar

Bostadsbolaget har trygghetsvärdar i Biskopsgården, Hammarkullen och Tynnered. Alla de kommunala bostadsbolagen i Göteborg har idag trygghetsvärdar. Satsningen ingår i ett större strategiarbete som kallas superförvaltning där målet är att det inte ska finnas någon del av Göteborg på polisens lista över särskilt utsatta områden 2025. Trygghetsvärdarna ska bidra till ökad trygghet och trivsel genom att synas i områdena och skapa relationer med de boende.

 

De tre trygghetsvärdarna promenerar på en väg iklädda röda jackor.