Vid den här tiden på året är det många som upplever inomhusluften som kall och rå. Omställningen från den varma sommaren är stor men det finns mycket du kan göra själv för att skapa ett bra inomhusklimat.
Vi bad Daniel Hedman, energiingenjör, tipsa om vad som är bra att tänka på när det gäller detta ämne som alltid är på tapeten så här års:
Hur håller jag värmen inomhus?
– Våra lägenheter har värme- och ventilationssystem som i de flesta fall är datastyrda och helt automatiska.
De fungerar bäst om man inte försöker ändra på något själv i sin lägenhet.
INLUFTSVENTILER
– Ny frisk luft kommer in via ventilerna som sitter vid fönstren. Den kalla luften passerar elementen, värms upp och sprids genom bostaden, för att sugas ut genom frånluftsventilerna i badrum och kök.
Täpp inte för ventilerna vid fönstren. Då kommer det inte in någon frisk luft, luften inomhus blir fuktig och ofräsch och det drar vid fönstren istället.
ELEMENT
– Ställ inte möbler eller häng tunga gardiner framför elementen utan lämna ett utrymme på minst 10-15 centimeter. Annars hindras värmen från att spridas i rummet. Elementets termostat tror också att det är varmare än vad det är och sänker temperaturen.
FRÅNLUFTSVENTILER
– Den gamla luften sugs ut genom frånluftsventilerna i kök och badrum. Låt gärna dörrarna stå öppna för att underlätta luftflödet i lägenheten. Rengör ventilerna med jämna mellanrum, men skruva inte på inställningen så att storleken på springan ändras.
– Håll en bit hushållspapper framför ventilen. Om det sugs fast fungerar ventilationen som den ska. (Gäller inte hus med självdrag).
TEMPERATUR
– Temperaturen ska inte gå under 20 grader i bostaden. Den mäts mitt i rummet en och en halv meter upp från golvet. Kring fönster och golv är det alltid lite kallare. Om du har följt våra instruktioner och ändå har under 20 grader ska du kontakta kvartersvärden, så att vi kan åtgärda om något blivit fel.
Denna artikeln är med i Trivas nr 3 2018. Du kan läsa hela tidningen här: TRIVAS nr 3, 2018
Text: Malin Age