Hoppa till innehåll

Odla smart inomhus i höst

När höstmörkret lagt sig och odlingslådorna på gården gör sig redo för sin långa vila finns det fortfarande sätt att hålla igång odlingen – inomhus såklart! Det är ett billigt, enkelt och hållbart sätt att addera en extra touch till dina mål­tider i höst.

Publicerad i Trivas nr 3 2025.

Så ett frö från kylen
Många grönsaker du köper i butik kan du återodla så var inte för snabb med att slänga bort de där resterna!
• Salladslök: Spara de vita rotändarna och ställ i ett glas vatten. Efter några dagar börjar nya skott att växa.
• Vitlök: Plantera en klyfta i jord med toppen upp. Efter kort tid växer vitlöksskott upp. Perfekt att klippa över maten!
• Selleri: Ställ den nedersta biten i vatten så börjar den växa igen. Smidigt!

Hållbara kryddkrukor
Rosmarin, timjan, oregano och persilja trivs utmärkt på en ljus fönsterbräda. Välj ekologiska krukor i butik eller plantera om direkt i större krukor för att förlänga livstiden på dina kryddor. Tänk på att hellre vattna lite och ofta än mycket på en gång och genom att skörda ofta stimulerar du ny tillväxt.

För den otålige
Är du trött på att sitta och stirra på groddar som aldrig slår ut finns det alternativ för dig med. Blötlägg gula ärtor över natten och så i ett tunt lager jord. Efter 7–10 dagar har du ärtskott redo för skörd. Vill du att det ska gå ännu snabbare är krasse något för dig. Så direkt på ett fuktigt hushållspapper och klart på mindre än en vecka.

Psst! Mjölkkartonger och konservburkar fungerar utmärkt att återanvända som krukor!

Krukor med örtväxter i.