Hoppa till innehåll

Så går Västra Järnbrott vidare

En natt i mars inträffade två explosioner i Västra Järnbrott. Händelsen lämnade efter sig krossade fönster och upprörda, oroliga känslor. Men också en beslutsamhet att inte låta våldet ta över. Nu går grannar och många andra samman för att ta tillbaka området och tryggheten. Möt hyresgäster, Hyresgästföreningen, partiledaren, samt tecknaren och universitetslektorn Fredric Gunve som tagit ett eget, kreativt initiativ.

Publicerad i Trivas nr 2 2024.

Fredric skapade bilder tillsammans med grannarna:

”Efter det som hänt i området, och på gatan jag bor på, ville jag göra något för grannskapet. Jag ville visa mina grannar och mig själv att det här är ett bra område och att vi trots det som hänt kan vara trygga med varandra. Det är lätt att fastna i nyheternas retorik där det ofta ges en ögonblicksbild från en negativ händelse, men sällan tar med allt det andra vardagliga.
Så jag började teckna en serie om vardagen i området och vad som finns här. Den första serie jag gjorde satte jag upp i entrén till huset jag bor i och publicerade på den lokala Facebook-sidan. Sedan dess har jag tecknat flera sidor och i längden ska det bli ett seriealbum.
Jag undervisar i konst och teckning på universitetet. En del av det arbetet handlar om hur bildskapande kan fungera som ett sätt att utforska och förstå sin omgivning. Att kunna få grepp om och gestalta svåra saker och upplevelser.
Genom Bostadsbolaget genomförde vi två träffar där grannar i några hus som berörts av sprängningarna träffades och tecknade tillsammans. Det var ett tillfälle att mötas och prata om en massa olika saker, inte bara själva sprängningarna. Det kändes viktigt och positivt att ge oss alla tid att bearbeta händelserna utan att fastna i det negativa.”

Fredric Gunve,
Senior Lecturer in Visual Arts vid Göteborgs Universitet och hyresgäst hos Bostadsbolaget.

En folkrörelse mot otrygghet

Strax före påsk samlades ett 30-tal personer i Västra Järnbrott när den lokala Hyresgästföreningen hade bjudit in till trygghetsvandring. En speciellt inbjuden vandrare denna kväll var partiledare Nooshi Dadgostar (V).

Natten mot onsdag den 6 mars skedde två explosioner på Södra Dragspelsgatan i Västra Järnbrott. Det var två kraftiga detonationer med en knapp minuts mellanrum i två olika entréer. Förödelsen blev stor – tryckvågorna krossade lägenhetsfönster, demolerade dörrar och slog ut hissar.
Tre veckor senare är glaset sedan länge uppsopat och dörrarna bytta men fortfarande finns ett stort behov av att prata och dela med sig av vad som hänt den där natten – och framför allt – vägen framåt.
Sedan i november förra året har Hyresgästföreningen initierat ett stort antal trygghetsvandringar i hela Sverige där man tittat på vilka platser som kan upplevas otrygga.
– I en tid då otryggheten breder ut sig i våra bostadsområden måste vi fortsätta med gemensamma ansträngningar och samarbeten, säger Marie Lindner, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
– Det är därför oerhört viktigt att alla engagerar sig i trygghetsvandringar och att vi utbyter tankar med varandra. Våra bostadsområden måste återtas.
Bostadsbolaget fick under kvällen möjlighet att berätta om hur arbetet med att hantera krisen, ta hand om hyresgästerna och hur återställningen av fastigheterna gått till. På plats var Rafael Lavicki, förvaltare, Tarja Larsson, utvecklingsledare, Sara Fischer, säkerhetschef, och Camilla Tjernberg, utvecklingschef. Bostadsbolaget fick mycket beröm för sina insatser efter sprängningarna, både från hyresgäster och de övriga lokala aktörerna som fanns på plats. Nooshi Dadgostar, som själv har bott i Göteborg, uttryckte sin tacksamhet över de insatser som gjorts och görs i bostadsområdena.
– Att gemensamt återta bostadsområdena genom att vara synlig är en växande folkrörelse mot otrygghet och kriminalitet. Vi kan alla göra något för att återskapa tryggheten, säger hon.
– Jag blir så glad när jag hör allt beröm som Bostadsbolaget får! När något sådant här händer är det viktigt för hyresgästerna att få hjälp och stöttning. Min övertygelse är att den här folkrörelsen fortsätter att växa.
Närpolisen Niklas som också fanns på plats påpekade att dynamiken har förändrats under de senaste åren. Från en brist på samarbete till en välorganiserad samverkan som täcker alla aspekter av trygghet och säkerhet där bostadsbolagen, kommunen och polisen idag arbetar tätt ihop för att skapa en säkrare och tryggare miljö. Och att det blivit tydligt att kampen mot våld och otrygghet inte kan lösas av någon enskild aktör. Han får medhåll av Camilla på Bostadsbolaget.
– Vi vill naturligtvis att alla våra hyresgäster ska känna sig trygga i sina hem och i sitt område. För oss är det en viktig fråga att vi fortsätter att arbeta tillsammans, träffas ofta och ha en dialog. Vi tar med oss alla lärdomar och stärker samarbetet och förberedelserna för framtiden. Något som är avgörande för att återställa och bevara tryggheten i våra bostadsområden, säger Camilla.

Vi skapar trygghet tillsammans

Grannsämja, närvaro och gemenskap – det är vad man som boende kan bidra med för att ett område ska kännas tryggt och trivsamt. Det var hyresgästerna som följde med på trygghetsvandringen ense om.

Rickard och Elisabeth bor i ett av de drabbade lägenhetshusen. Under vandringen berättade de om sina upplevelser.
– Händelsen var såklart fruktansvärd på alla sätt och vis. Men det värmer i hjärtat att se alla komma samman så här. Det är så viktigt med samverkan – ett enkelt hej grannar emellan gör så mycket mer än vad man tror, säger Elisabeth. Rickard instämmer:
– Bostadsbolaget agerade snabbt. Våra fönsterrutor byttes ut på ett kick och ett tält ställdes upp i området med fika och kaffe. Det blev en mötesplats där vi hyresgäster kunde samlas för att prata och stötta varandra i våra upplevelser.
– Jag vill verkligen lyfta ”Raffe”, vår förvaltare, lite extra – han var helt otrolig och hanterade situationen på ett proffsigt sätt som gjorde att vi kände oss extra omhändertagna, säger Rickard.

Marie-Louise har bott i sin lägenhet i Västra Frölunda i över 13 år. Hon har alltid känt sig trygg i området och låter inte händelsen förändra det.
– Vi får inte låta våldet ta över. Jag älskar mitt område och tror starkt på att det är vi grannar som tillsammans skapar trygghet. Jag rör mig mycket utomhus och har koll på vilka som bor i huset, hälsar på alla och försöker skapa en trevlig stämning.
När det nalkas vår sätter hon ut påskris vid entrén och närmare sommaren får hon hjälp av Bostadsbolagets miljövärdar med att plantera blommor i krukor.
– Små saker kan göra stor skillnad, jag gör vad jag kan för att sprida glädje och omtanke. Det är viktigare nu än någonsin, säger hon.

Texter: Kerstin Torsede och Josefine Gustafsson Foto: Peter Nilsson

En seriestrip.

Fredric Gunve är universitetslektor i bild och bor själv hos Bostadsbolaget i området.

en grupp som trygghetsvandrar.

En grupp i varselvästar lyssnar på polisen.

Partiledare Nooshi Dadgostar (V) anslöt till trygghetsvandringen tillsammans med boende, polis, trygghetsvärdar och representanter från Bostadsbolaget. Stefan från den lokala hyresgästföreningen visade på olika platser som kunde upplevas otrygga och hur det kan åtgärdas.

En grupp i varselvästar går utomhus.

Hyresgästerna som var med på trygghetsvandringen var eniga om att man grannar emellan kan bidra till tryggheten – säga hej, hålla lite koll och försöka skapa en trevlig stämning i området.