Hoppa till innehåll

Svartsjuka + kärlek = falskt

Alltför många unga relationer präglas av digitalt våld och svartsjuka. Vad kan man göra om man befinner sig i en våldsam och kontrollerande relation? Enligt Camilla, chef för strategisk trygghet på Bostadsbolaget, finns det mycket hjälp att få för den som behöver.

Publicerad i Trivas nr 1 2025.

Svartsjuka och våld kan ta sig uttryck i olika former. I kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt ligger mycket fokus på att förebygga det digitala våldet, som framför allt förekommer i unga relationer. Kampanjen togs fram av Göteborgs Stad, men drivs idag vidare av Jämställdhetsmyndigheten, Polisen, Länsstyrelserna och Ungarelationer.se. Camilla Tjernberg var med och startade Svartsjuka är inte romantiskt under sin tid på Göteborgs Stad.
– Kampanjen togs fram i en tid då man började definiera olika typer av våld – det psykiska, fysiska, sexuella och det digitala. Digitalt våld kan handla om en relation där den ena personen vill kontrollera den andra genom att till exempel tvinga sig till inloggningar på sociala medier, läsa sms och kontrollera ens umgängeskrets, säger Camilla.

Att utsätta någon för våld är att ta makten över personen genom att göra så att hen känner sig hotad, pressad eller otrygg. I en långt gången destruktiv relation är det inte ovanligt att den utsatta personen blir isolerad från omvärlden och anpassar hela sitt liv efter sin våldsamma partner. Detta kan göra det svårt att lämna relationen.
– I destruktiva relationer sker ganska ofta en normalisering där gränser passeras gradvis och man till slut vänjer sig vid situationen, trots att den är allt annat än normal. Därför kan man behöva någon utomstående som kan ställa frågan ”är detta normalt?”. På svartsjukaarinteromantiskt.se finns flera olika stödlinjer som man kan nå ut till och få bra hjälp av, säger Camilla.

Camilla menar att ett stort problem med det digitala våldet är föräldrarnas oförståelse för ungas liv på nätet och sociala medier. Men det betyder inte att föräldrar inte kan bidra. Camilla understryker betydelsen av accepterande relationer där vuxna orkar lyssna till de ungas problem och finnas kvar som stöd efteråt.
– Det kan förstås vara jobbigt att som mamma
eller pappa höra vad ens barn utsätts för. Det kan göra att man inte vågar berätta, för att man inte vill oroa sina föräldrar. Därför är det väldigt värdefullt att också kunna prata med en neutral och professionell person som är van vid ämnet, säger Camilla.

Våld är aldrig okej och ofta en brottslig handling, men det kan vara svårt att själv bedöma när man bör göra en polisanmälan. Även här rekommenderar Camilla varmt att ta hjälp av och diskutera situationen med en utomstående person. Hon vill också lyfta möjligheterna till stöd för den som utsätter någon annan för våld.
– Den som är utsatt har alltid rätt till sin upplevelse, men det är också viktigt att den som utsätter inte ska känna skuld och skam i att söka hjälp. Det finns mycket som kan trigga ett sådant beteende, som en våldsam uppväxt eller att man blivit porrskadad, säger Camilla.

Bostadsbolaget jobbar med kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt som en del i trygghetssatsningen Våga bry dig. Kring alla hjärtans dag gjordes en kampanj på temat i Bostadsbolagets sociala kanaler och informationsaffischer sattes upp i husen. Dessutom utbildades delar av Bostadsbolagets egen personal om våld i nära relation.
– Vi vet att våld i nära relation är ett folkhälsoproblem som finns i alla samhällsklasser. Bostadsbolaget har 25 000 lägenheter över hela staden, så självklart har vi den problematiken i våra hus. Därför är det viktigt för oss att göra det vi kan för att minska problematiken. Vi vill att våra hyresgäster ska kunna leva i kärleksfulla, trygga och sunda relationer, säger Camilla.

Viktiga nummer
svartsjukaarinte­romantiskt.se finns många kontaktuppgifter samlade dit du kan vända dig om du eller någon du känner far illa.