trädgårdstorg, hinderbanor och utegym och ett paradis för alla barn som gillar att snickra och måla.
Publicerad i Trivas nr 4 2023.
Gränsland till Norge
Fornminnen berättar om att Biskopsgården har varit bebott länge och under 1600-talet gick gränsen mot Norge här. Under 1950-talet blev Biskopsgården en citynära förort till Göteborg när stadsdelen började bebyggas.
Till området hör Norra och Södra Biskopsgården, Länsmansgården, Svartedalen och Jättesten. I hela området bor cirka 30 320 invånare (2019). Gatunamnen i Biskopsgården har nästan alla med väder att göra, som till exempel Dimvädersgatan och Godvädersgatan. Ett undantag är radhusområdet Solvädersbyn med gatunamn efter friidrottsgrenar.
Svarte Mosse – natur och historia
När du ändå har snörat på dig träningsskorna kan du passa på att ta ett varv i naturområdet
Svarte Mosse, ett stenkast från Flygvädersgatan. Den lilla sjön är omtyckt tillhåll för många fågelarter och har du tur kan du få syn på den fridlysta större vattensalamandern.
Sjumilaskogen, skogsområdet runt Svarte Mosse, har till och med en egen fornborg som troligen var en befästning cirka 500 e Kr.
Tryggare och trivsammare
Promenerar du runt i Biskopsgården är det stor chans att du stöter på trygghetsvärdarna som rör sig i området mellan klockan 15 och 23 varje dag. Värdarna är ett exempel på vad Bostadsbolaget och de andra hyresvärdarna gör för att öka tryggheten och trivseln. Bättre
belysning, upprensning av buskage och skogsdungar för att få bort mörka och otrygga platser, att snabbt ta hand om klotter och skadegörelse är andra. Skräp plockas bort varje morgon.
– Efter nio på morgonen är det kliniskt rent här, konstaterar miljövärden Anne-li (på bilden). Det är faktiskt både tryggare och renare här än inne i centrala stan.
Hon och fastighetsvärden Mathias tycker att människorna, utemiljön och naturen är det bästa med Biskopsgården.
Inget stoppar dig i hinderbanan!
Glöm inte träningsskorna när du hälsar på i Biskopsgården! I Länsmansgården och vid Blidvädersgatan i Södra Biskopsgården finns till exempel jättefina aktivitetsytor med utegym,
hinderbanor, studsmattor och annat kul för både stora och små.
Under vår och höst håller instruktörer i träningspass och hjälper dig med råd och tips. Var och när hittar du på goteborg.se – sök på ”aktivitetsyta”.
Fruktstund för alla
Sensommar och fram på höstkanten är det perfekt med ett besök i Vårvädersgatans fruktlund, som ägs av Göteborgs Stad. Här är det fritt fram för alla att plocka till exempel äpplen, päron, plommon och mullbär. Passa också på att beundra de prunkande odlingslotterna som många i området har här.
Här kan kreativiteten flöda!
Vem gillar inte att såga, spika, måla, trycka på tyg eller knåda med lera? Bygglekplatsen i Långströmsparken är en bemannad parklek för barn och unga som också har en verkstad för snickeri, keramik och annat kul och kreativt.
Bygglekplatsen är gratis och öppen för alla åldrar året runt. Öppettider och mer om vad som händer där hittar du på goteborg.se. Bygglekplatsen finns även på Facebook och Instagram.
Spindeln går på långa ben
Vattentornet i norra Biskopsgården är ett välkänt landmärke. Ritat av arkitekten Nils Einar Eriksson och invigt 1959. Enligt många Göteborgs vackraste vattentorn! Under 1990-talet målades tornet om – från brunrött till blått – och har därefter fått smeknamnet ”den blå spindeln”.
Trädgårdstorget – nya mötesplatsen
Nya verksamheter, fler mötesplatser, mer färg och grönt – Vårväderstorget ska få en ny kostym i en framtida trädgårdsstad. 2024 ska det nya torget stå klart och ha fått en rejäl upputsning och ommålning och bli en plats där människor kan slå sig ner i en grönskande miljö och trivas.
Bildtext: Så här mysigt kan det bli när Vårväderstorget fått ny kostym nästa år.
Hela världens matfest!
I september äger Biskopsgårdens matfestival rum. Mat i massor, musik och olika aktiviteter under en hel dag. Festivalen, som startade i en mindre skala förra året, blev en
omedelbar succé och fick i år flyttas till den framtida stadsparken vid Svarte Mosse.
Tusentals besökare från hela stan passade på att provsmaka hemlagade specialiteter från jordens alla hörn!
Biskopsgårdens kända namn
Biskopsgården har sett många invånare bli kända över hela Sverige och världen. Några av dem är Glenn Hysén, fotbollsspelare, Mikkey Dee, trummis, Janne Josefsson, journalist och Ann Westin, komiker.
Text: Kerstin Torsede och Karin Andréen Olsson Foto: Peter Nilsson, Robert Lipic, Svante Örnberg
Se filmen från Biskopsgården!