I våras startade Bostadsbolaget ett samarbete med GAIS och Brämaregårdens FC. Tillsammans anordnar vi nu fotbollsskola för barn, 6-14 år, varje fredag i Biskopsgården. Medverkar i samarbetet gör också Riksidrottsförbundet SISU som stöttar med ledarutbildningar och LightsOn, som är en kontaktväg till skolidrotten.
Etmoiner Gutierrez, utvecklingsledare på Bostadsbolaget, som arbetat med att få till samarbetet förklarar vad det innebär.
Vad betyder det här för området?
- Detta gör stor skillnad eftersom samarbetet tar fotbollen till barnen i stället för tvärtom. I vanliga fall behöver man först bli medlem i en förening, skaffa dyra träningskläder och åka till olika planer i staden på träningar och matcher. Det kräver hjälp och engagemang från föräldrar. Genom det här samarbetet kan barnen lätt ta sig till träningen själva och på plats finns allt de behöver. De kan spela i vilka kläder de vill och vara sig själva. Samarbetet ger flera positiva effekter för området, exempelvis bättre hälsa, utveckling för såväl individer som föreningslivet och lokal närvaro.
Hur kan den här typen av samarbete se ut?
- I det här fallet står Bostadsbolaget för träningsutrustning, ett symboliskt arvode till ledarna och plantider. Fotbollsföreningarna jobbar så gott som ideellt och bygger på stort engagemang. GAIS håller i träningarna och Brämaregårdens FC lyfter fram ungdomar från området som blir ledare och får gå en bra ledarutbildning genom Riksidrottsförbundet SISU. Genom samarbetet med LightsOn håller vi kontakt med skola och föreningslivet i området. Det görs till exempel till genom inspirationskvällar på skolan där ungdomar eller ledare berättar och har frågestund på olika teman.
Hur går det till att starta den här typen av samarbete?
- Konceptet för samarbetet startade i Gårdsten för 14 år sedan. Därför började jag med att undersöka de sociala effekter som kommit ur deras arbete. Det fanns alltid något att göra för ungdomarna, efter en tid startade de egna lag och utvecklade föreningen, och erfarenheten gjorde att ungdomarna senare engagerade sig i andra föreningar. Jag tog kontakt med GAIS för att se vilka möjligheter det fanns att använda samma koncept här i Biskopsgården. Och efter en tid då de hittat ledare som kunde åta sig uppdraget kunde vi äntligen starta. Vi ser långsiktigt på detta och hoppas att samarbetet ska kunna fortsätta.
Även i våra andra utvecklingsområden förekommer olika typer av samarbeten med olika idrottsklubbar. Läs mer om fotbollssamarbetet i Frölunda-Tynnered här: ”Alla ska få spela fotboll” | Bostadsbolaget
Vad är LightsOn? Läs mer om LightsOn och Skola som arena här: Om Skola som arena och Lights On – Skola som arena – Göteborgs Stad (goteborg.se)