Hoppa till innehåll

”Alla ska få spela fotboll”

Tisdagsträningen är i full gång för Västra Frölunda IF:s P11-lag på Välens idrottsplats. Gräset är fuktigt och det blåser kylig vårvind, men det är inget som spelarna verkar märka – alla har bara ögonen på bollen.

Publicerad i Trivas nr 2 2023.

Laget värmer upp genom att springa några varv runt planen. De drygt tjugo killarna springer i ett långt led, och förutom flås hörs skratt och prat – det märks att de har roligt tillsammans. Efter en stund samlas de i en stor ring, och tränaren går igenom dagens övningar. Några tar på sig gröna västar. Idag handlar det om passningsteknik och anfallsspel.
– Flera av dem som är här idag har spelat i föreningen sedan de var små. De älskar fotboll och är ofta här och lirar tillsammans även utanför träningstid, säger Mehmet, lagledare och styrelseledamot i Västra Frölunda IF.

Västra Frölunda IF är en anrik fotbollsförening, med över 500 spelare i olika lag för olika åldrar och nivåer. Pojksidan har länge varit stark, men under 2022 startades ett damlag och ett lag för flickor födda 2016 och 2017. Man har även satsat på ett parafotbollslag för spelare med funktionsvariationer.
– Alla ska ha möjlighet att spela fotboll, oavsett förmåga och erfarenhet. Vi satsar mycket på vår ungdomsverksamhet, säger Bryan, föreningsutvecklare i klubben.
Föreningen ser till att barn och unga får en plats där de känner tillhörighet. De får nya kompisar samtidigt som de utvecklar sitt fotbollsintresse.
– Det är viktigt att unga har en sysselsättning efter skolan. Jag ser bara fördelar med att börja spela fotboll. De lär sig att samarbeta, kommunicera och visa respekt för motståndare och lagkamrater. Sedan tror jag att det är bra att barn och unga får lära sig att ta ansvar redan i tidig ålder, till exempel genom att passa tider, säger Bryan.

Spelarna i föreningen kommer från olika områden och delar av staden, med olika bakgrunder och kulturer.
– Integration är en viktig del i samhällsutvecklingen och idrott har en förenande kraft. Västra Frölunda IF en mångkulturell förening, där alla är välkomna och där alla ska känna sig välkomna, säger Bryan.
Klubben växer ständigt, samtidigt finns det utrymme för fler spelare. Är du nyfiken på sporten och på föreningen kan du få komma och provträna.
– Vi håller till på Välens idrottsplats i Frölunda i stort sett varje dag. Det är bara att komma och knacka på under kansliets öppettider, säger Bryan.
Träningen börjar gå mot sitt slut, men det bästa har sparats till sist.
– Killarna får spela match mot varandra, det brukar vara höjdpunkten på träningen, säger Mehmet.

Visste du att …
… föreningslivet är en viktig del av Sveriges kultur och tradition. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening.
… de flesta föreningar drivs ideellt. Därför behöver föräldrar och barn ofta engagera sig och hjälpa till med olika uppgifter för att verksamheten ska fungera.
… personer som är aktiva inom en idrott håller sig friskare, begår färre brott och dricker mindre alkohol, vilket bidrar till en positiv samhällsutveckling.
Källa: Riksidrottsförbundet, Statistikmyndigheten

Rabatt på Sommarcamp för dig som är hyresgäst
Vässa dina fotbolls-skills tillsammans med spelare från Västra Frölunda IF:s A-lag och instruktörer och spelare från ungdoms­lagen. Under vecka 25 anordnar Västra Frölunda IF ett Sommarcamp för pojkar och flickor födda mellan 2009 och 2016, i samarbete med Bostadsbolaget, Poseidon och Familjebostäder.
Du som bor hos Bostadsbolaget eller något av de andra fastighetsbolagen betalar endast 100 kronor. Mer information och anmälan: vastrafrolunda.com.

Text: Josefine Gustafsson Foto: Peter Nilsson

En grupp pojkar i fotbollskläder sträcker sig efter en boll i luften.
Två pojkar i fotbollskläder gör en high five.

Det är en stark laganda i P11-laget. Alexander och Nicholas gör highfive efter att ha satt skott i mål.

Sex pojkar i fotbollskläder står bredvid varandra och ler in i kameran.

Två pojkar i fotbollskläder tittar på varandra och ler.

Lagkompisarna Ayman och Mauro delar samma glädje och passion för fotbollen.

En man i täckjacka ler in i kameran.

Mehmet, Västra Frölunda IF