Hoppa till innehåll

Hitta Göteborgs okända pärlor

Göteborg har många sevärdheter och kända platser – men också en massa dolda pärlor som väntar på att upptäckas.
Trivas har gett sig ut på skattjakt och med hjälp av Bostadsbolagets medarbetare hittat mer okända guldkorn runt om i Göteborg. Kanske hittar du ett nytt favoritställe?

Publicerad i Trivas nr 3 2023.

Askimsviken
Slå dig ner på det stora grönområdet, spela beachvolleyboll eller promenera ut på Sveriges längsta badpir och njut av havsbrisen. Riv av ett pass på utegymmet och avsluta med ett svalkande dopp i havet. Tröttnar du på havsutsikten ligger naturområdet Hult Åsen ett stenkast bort med härliga promenadstigar i fin natur. Missa inte att kika in mellan husen på
Hult Åsens väg som har en egen damm på gården!
– Askimsviken är naturvacker, lugn och skön och ligger i anslutning till bostadsområdet i Hult Åsen, säger Emma, kommunikatör distrikt Centrum, om sin favoritplats.
Hitta hit: Buss X2, närmaste hållplatserna är Askimsbadet eller Trollängen.

Kvarndammen
I ett lummigt område i hjärtat av Torpa i östra Göteborg hittar vi Vidkärrs Herrgårds Kvarndamm som tidigare drev gårdens kvarn som malde säd till mjöl. Kvarnen finns inte kvar, men dammen är idag en lugn oas med utplanterade guldfiskar.
– Det är rogivande att bara stå här och titta ut, eller mata änderna, säger Bodil, miljövärd i Torpa. Hon påminner om att i så fall mata dem med fågelfrön, majs, ärtor eller havre. Bröd innehåller för lite av de näringsämnen de behöver.
Hitta hit: Spårvagn 1 eller 5, närmaste hållplats Kaggeledstorget eller Tingvallsgatan.

Svarte Mosse
Precis intill bostadsområdet i Norra Biskopsgården finner du naturreservatet Svarte Mosse.
Promenera längs sjön eller snöra på dig löparskorna och ge dig ut i fina spår. Stanna till
och njut av det rika fågellivet – under sommarhalvåret kan du bland annat se skrattmåsar, sothönor och knölsvan.
– Perfekt för en picknick med familj och vänner, tycker Pia, kommunikatör, distrikt Hisingen, som har sin arbetsplats ett stenkast från Svarte Mosse.
Hitta hit: Buss 25, hållplats Svarte Mosse, spårvagn 5 eller 6, hållplats Temperaturgatan eller
Väderilsgatan.

Innergården Öster om Heden
Lika mycket rabalder som det var 1989–1991 när området Öster om Heden byggdes och kallades ”lyxbostäder”, lika lugnt är det idag på den stora innergården. Här inne dämpas allt
oväsen från Skånegatans och Sten Sturegatans hetsiga trafik. Gården är en plats för hela familjen, vare sig du är ute efter avkoppling eller aktivitet. Bland maffiga planteringar av prästkragar, pampasgräs, hortensior och rölleka finns inte bara bekväma sittytor och en mysig pergola, utan även ett utegym i med redskap i trä för den hurtiga. Här finns även en fin lekplats med sandlåda, rutschkana och gungor.
Hitta hit: Sten Sturegatan 20, närmaste hållplats med buss/spårvagn är Heden eller Scandinavium. Ingång till innergården hittar du bredvid Bostadsbolagets Boservice.

Utsiktsplats i Rannebergen
En fantastisk utsikt får du från ”Utsiktsplatsen” längs med Rannebergsvägen. Böljande åkrar och kullar med betande kor breder ut sig nedanför så långt ögat når. Här visar tidigare förvaltare Martin att man ser ända till Hammarkullen i sydväst. De riktigt djärva tar sig söder om Fjällkåpan för ännu en utsiktsplats som går under namnet ”Glödfallet”. Inget för de höjdrädda, dock!
Hitta hit: Buss 76, närmaste hållplats Fjällkåpan, promenadstig intill hållplatsen och parkeringsplatsen på Rannebergsvägen.

Text: Karin Andréen-Olsson Foto: Robert Lipic, Bodil Gustavsson, Pia Nilsson, Josefine Gustafsson

Hult Asen.jpg

Askimsviken

Kvarndammen.jpg

Kvarndammen.

Svarte Mosse.jpg

Svarte Mosse i Norra Biskopsgården.

Oster om Heden.jpg

Öster om Heden

Rannebergen.jpg

Utsiktsplats i Rannebergen.