Hoppa till innehåll

Här blommar konstverket

På Bokekullsgatan i Högsbo kan man njuta av konstnären Jessica Jämtings målning ”Flowers in Bloom nr. 6” – i levande form. Det är Bostadsbolagets miljövärd Arne som återskapat konstverket i form av en färgsprakande plantering med arter som fackelblomster, aster, rölleka, lilja och ormrot.

Publicerad i Trivas nr 3 2023.

Arne, som färdigställde planteringen i oktober förra året, har nu sett sitt verk växa fram.
– Det blir som ett levande konstverk mitt i bostadsområdet. Nu kommer det att blomma här år efter år och planteringen förändras med årstiderna. Allra finast är det i augusti.
Tanken är att planteringen ska kunna uppskattas vilket håll man än ser den ifrån, även om likheten med originalverket såklart framgår allra bäst ovanifrån.
Planteringen lyser inte bara upp bostadsområdet med sin färgprakt, den främjar också den biologiska mångfalden.
– Blommor och växter lockar till sig olika arter av insekter, småfåglar och vilda bin som alla är nödvändiga för att upprätthålla miljö och klimat, säger Arne.

Idén fick han under sommaren 2022 efter att ha besökt Jessicas utställning på Gothia Towers i Göteborg som visade blommiga och färgglada målningar. Och det var särskilt ett av Jessicas verk som fångade hans uppmärksamhet – Flowers in Bloom nr. 6.
– Jag berättade för henne att jag tyckte att verket påminde om vackra blomsterplanteringar och vi började spåna idéer på hur jag skulle kunna tolka hennes verk. Första spadtaget togs i början av september samma år och sedan satte jag i gång med att plantera växter med liknande färgskala och i det mönster som finns i målningen, berättar Arne.

Jessica är mer än nöjd med resultatet.
– Konst kan ju ta sig uttryck på så många olika sätt. Arnes projekt är ett bra exempel på det. Han har gjort det så himla fint och jag känner mig verkligen hedrad över att få vara en del av detta, säger Jessica.
Hon beskriver sin konst som färgglad, romantisk och maximal.
– Jag ser den som en motreaktion mot de bistra tider vi lever i med främlingsfientlighet och klimatkris. Vi behöver glädje och skönhet lite extra mycket just nu. Det vill jag förmedla med min konst, förklarar hon.

Text och bild: Josefine Gustafsson

Arne Andersson konstverk2.jpg

Efter att ha besökt Jessica Jämtings utställning i Göteborg bestämde sig miljövärd Arne för att tolka ett av hennes verk i form av en blomsterplantering.

Arne Andersson konstverk.jpg

Planteringen förändras med årstiderna. När Trivas drönarkamera fångar planteringen i september har några av arterna blommat över – men nästa år är de tillbaka.