Hoppa till innehåll

Hälsning från Kortedala

På vår resa genom Göteborg ser vi oss denna gång om i Kortedala – området som blev stans första förort när byggnationen tog fart under 1950-talet.
Idag hittar du stadsdelens eget museum och ett av Göteborgs livligaste torg här. Och som tanken var när det byggdes – här har du alltid nära till naturen.

Publicerad i Trivas nr 3 2023.

Guldgruva för alla nostalgiker
Minns du TV-möbeln med dragdörrar, satsborden i teak, kobratelefonen och Raketosten?
Stans kanske minsta museum är en guldgruva för alla nostalgiker som minns sitt 1950- och 60-tal. I två rum och kök kan du kliva in i en lägenhet som är helt inredd
med möbler och prylar som visar hur många barnfamiljer bodde med betoning på åren mellan 1955 och 1965.
Museet är Sveriges första lägenhetsmuseum och invigdes 1995. Du hittar museet på Adventsgatan 1. Öppet varje söndag klockan 12–15.

Kortedala torg – snart en livfull 70-åring
Om två år fyller torget hela 70 år. Ett torg som från starten varit mittpunkten i stadsdelen och fortfarande är. Här är det full aktivitet om dagarna och det finns restauranger, kaféer, butiker, bibliotek, vård och service. Fortfarande kan man finna spår av 1950-talets arkitektur och känsla, men framför allt är Kortedala torg ett av de mest livliga torgen i Göteborg. Förutom Kortedala torg finns ytterligare tre lokala torg: Årstidstorget, Citytorget och Kalendertorget.

Kolla in konstfulla Kortedala
Missa inte att gå en liten konstrunda när du är i Kortedala. På Förstamajgatan vid torget hittar du till exempel ”Kortedalakrokodilen” av Ingela Ihrman.
En krododil – i arbetshandskar? Det skulle också kunna vara en människa i krokodildräkt … På en öppen innergård mellan Gregorianska gatan och Skottårsgatan står ”Meaning well while doing harm”. En skulptur av Goran Hassanpour och Fanny zu Knyphausen i form av en stor textrulle som visar alla indoeuropeiska språk, både levande och utdöda. På Kortedala torg står skulpturen ”Spegling” från 1973 (konstnär Åke Thornblad). Fler kontsverk hittar du på goteborgkonst.se/konstkartan.

Kortedala i våra hjärtan
Lennart är förvaltare i Kortedala sedan sex år tillbaka. Men området känner han som sin egen
ficka – ända sedan sin uppväxt.
– Ja, här är jag uppvuxen så både gator och torg och en hel del människor är mycket bekanta för mig. Det bästa med Kortedala är att det är så nära till naturen överallt och den varierade arkitekturen med både låga och höga hus.
Även fastighetsvärden Mikael är Kortedala trogen. Han har jobbat här hela sin tid på Bostadsbolaget – över 20 år. Naturen och att det är sådan blandning av människor som bor här
är det han uppskattar mest.
(Förvaltare Lennart (t v) och fastighetsvärd Mikael gillar sitt Kortedala, där Bostadsbolaget har cirka 2 200 lägenheter. Här framför det nyaste huset med 16 våningar från 2016.)

Plask och lek i Månadsparken
Mellan Kalendervägen och Månadsgatan ligger en fin liten park som rymmer både en lekplats och en vattenlek med vattensprutande drake, vattenslussar och fantasifulla duschar. Ett uppskattat vattenhål för alla mellan juni och augusti

Det lyser i Lyktan igen
Förra året nyinvigdes landmärket Lyktan på Gregorianska gatan 17. 1950-talskiosken på höjden som blev en uppskattad träffpunkt då den var en frukt- och godisaffär. Namnet fick den på grund av läget, där den fungerade som en port in till bostadsområdet. Fastigheterna är stadsmuren och Lyktan själva portalen. Med sitt höga läge och stora glaspartier lyste den verkligen som en lykta under kvällarna. Efter en varsam renovering kunde Lyktan återigen tändas förra året och numera fylls lokalen av olika typer av kulturverksamheter.

Upptäcktsfärd i en annan värld
I Kortedala är det alltid nära både till skog och grönområden. Här finns perfekta ställen för en picknick i skogen eller uppe på en bergknalle. Förflytta dig till en annan värld på en promenad genom ”Klaras ängar” i sydvästra Kortedala – ett kolonistugeområde som snarare känns som en sagoby med med sina välskötta små hus och trädgårdar där odlarglädjen inte har några gränser.

Text: Karin Andréen-Olsson och Kerstin Torsede Foto: Robert Lipic och Anneli Svensson

Se filmen från Kortedala!

50-talslagenheten i Kortedala.jpg

50-talslägenheten i Kortedala.

Kortedala torg.jpg

Kortedala Torg

Krokodilen i Kortedala.jpg

Kortedalakrokodilen av Ingela Ihrman.

Spraktradet i Kortedala.jpg

Konstverket visar alla indoeuropeiska språk, både levande och döda.

Lennart och Mikael i Kortedala.jpg

Förvaltare Lennart (tv) och fastighetsvärd Mikael (th) gillar sitt Kortedala därBostadsbolaget har cirka 2200 lägenheter. Här framför det nyaste huset på 16 våningar från 2016.

Manadsparken i Kortedala.jpg

En vattensprutande drake hittar du bland annat i Månadsparken.

Lyktan 2020-tal.jpg

Bild på den nyrenoverade Lyktan.

Lyktan 50-tal.jpg

Så här såg Lyktan ut när den var nybyggd.

Kolonin i Kortedala.jpg

Klaras ängar – som en sagoby.