Hoppa till innehåll

Torpa – trivsam by i ny tappning

Långedsgatan 3 A-D i Torpa är inget mindre än en historisk pärla från 1948, byggd för ljus och gemenskap. Denna pionjärfastighet i den växande folkhemsandan, speglar en tid då moderna bostadslösningar formades med en känsla för både funktion och samhörighet.
Välkommen till ett hus där historia möter nutid!

Publicerad i Trivas nr 2 2024.

Husen i Torpa var de allra första som det nybildade Bostadsbolaget byggde 1946–1948. Den akuta bostadsbristen efter andra världskriget behövde lösas och där det tidigare legat en by växte det nya folkhemmet upp.
Tanken var att inte bara lösa behovet av bostäder utan skapa en miljö där grannar kunde umgås, där det var nära till service, friluftsliv, föreningsverksamhet och gemenskap. Ett modernt område med bykänsla, där människor skulle må bra och kunna ta hand om sin hälsa och varandra.
När området i Torpa stod klart tog Bostadsbolaget fram ”Vårt Torpa” – en utförlig broschyr som noggrant beskrev området, husen och tanken bakom alla byggnader och nymodigheter. Här fanns skisser och guider till det mesta – var besticken skulle läggas, hur det gick till att tvätta, var man torkade kläder och var man gjorde av sina sopor. Nu var det slut med dass på gården, mörka lägenheter och trånga och osiga kök. I Torpa byggdes fristående smalhus för ljusinsläpp från båda håll – eller som det beskrevs i broschyren ”fristående huslängor omspolade på alla sidor av sol och luft”.

”Jag har alltid tyckt om Långedsgatan”
En som älskar sin lägenhet på Långedsgatan är Lisbeth som flyttade hit för fem år sedan från Kvillebäcken.
– Det här är ju mina hemtrakter, säger Lisbeth som växte upp inte långt härifrån. Jag har alltid tyckt om Långedsgatan. Det är så fint att den gör en böj och går runt i området. Och nu bor jag här själv!
Lisbeth tycker att både lägenheten, som gjordes helt i ordning innan hon flyttade in, och området är fantastiska.
– Tänk att kunna vakna upp varje morgon och följa årstidernas växlingar i naturområdet bakom huset! Man kan inte ha det bättre!

I köket har var sak sin plats
Köket finns i många lägenheter kvar i nästan ursprungligt skick. Det var minutiöst uttänkt och planerat utifrån studier av husmödrars arbete. Det skulle vara lättarbetat och praktiskt och i broschyren ”Vårt Torpa” finns instruktioner om var precis allt var tänkt att placeras. I låda nummer fyra skulle exempelvis sådant som smörspadar, konservöppnare, korkskruv och ”äppelpipa” (äppelurkärnare) förvaras. Köket rymde till och med matplats, vilket dittills inte hade varit så vanligt.

Allas gemensamma fruktträdgård
Till varje lägenhet hörde en matkällare. Där var tanken att husmödrarna kunde fylla hyllorna med sylt, saft och mos. Allt plockat i området från alla fruktträd och bärbuskar som planterades. Träden och buskarna har idag vuxit sig stora och fortfarande är det många i området som gärna plockar frukt och bär. Men matkällarna används nog mest som vanliga förråd idag.

Här ser vi ljuset!
Ljus och luft skulle släppas in i varje vrå i hemmet – något som lät sig göras i de smala husen som började byggas på 1930-talet. Det skulle finnas fönster åt alla håll. I badrummet blev det en ljus arbetsplats för husmödrarna när de tog hand om småtvätten*. I klädkammaren var det också fönster och ventilation för att kläderna alltid kunde vara genomluftade. Inredningen hade tagits
fram för att arbetskläder skulle kunna hängas upp utan att smutsa ner finkläderna! Ett inbyggt linneförråd ersatte byråer och tunga väggskåp.
* ”Varmed man menar babyplagg, silkesunderkläder, strumpor o dyl”. (Ur Vårt Torpa)

Fritid för både kropp och knopp
w I Torpa fanns både en motionshall och bastu och i flera av fastigheterna fanns det utrymme för hobbyverksamhet. Här fanns verkstad för träslöjd (så att herrarna slapp stå och hyvla plank på den fina ryamattan), vävkammare för damerna och lokaler för såväl porslinsmålning som modellbygge. Och än idag är det utrymme för den händige. I TorpaSnicken på Uddeholmsgatan kan man laga stolar, slipa knivar, måla eller tälja sig en egen smörkniv.

TIPSA!
Vilket hus ska berätta?

Är det något hus eller kvarter i Göteborg du skulle vilja veta mer om? Tipsa Trivas redaktion! Mejla till trivas@bostadsbolaget.se. Glöm inte skriva ditt namn, adress och telefonnummer om du vill att vi ska kontakta dig.

Text: Kerstin Torsede och Karin Andréen Olsson Foto: Peter Nilsson

Se filmen om Torpa!

Framsidan av en gammal broschyr om Torpa.

I Bostadsbolagets ”Vårt Torpa” fanns allt man behövde veta om att bo i ett nytt, modernt hem på Långedsgatan

En miljövärd tittar in i kameran och ler.

Miljövärden Bodil trivs i sitt Torpa där hon tycker att det bor många trevliga människor. ”Det är förståeligt att många som vuxit upp här så småningom flyttar tillbaka. En gång Torpa, alltid Torpa.”

En kvinna tittar ut genom en port.

Lisbeth är tillbaka i Torpa där hon växte upp. ”Man kan inte ha det bättre”, tycker hon.

Ritning över ett kök från 40-talet.

Skissen över köket i ”Vårt Torpa”, visar hur alla hyllor, skåp och lådor fyller en speciell funktion.

Ett kök i Torpa.

Ett kök på Långedsgatan idag, där mycket fortfarande är kvar av det ursprungliga.

En matkällare i Torpa.

Varje lägenhet har en egen matkällare.

En miljövärd i en verkstad.

Miljövärden Sara förevisar TorpaSnicken där det finns allt som behövs för att snickra, måla och reparera.

En port.

Fönster på en fasad.

Burspråk släpper in mer ljus.

En huslänga i 40-talsstil

Torpa – Bostadsbolagets allra första område.