Hoppa till innehåll

Lucka 7 – Vinterhistorier från förr

Hur klär du dig bäst för ett arbete ute i vinterkylan? Ja, numera finns det gott om funktionella plagg att välja på, men när Hammarkullen byggdes 1969 var läget ett helt annat.

lucka_7_grovarbetare

Grovarbetaren Göte i vintermundering.

lucka_7_uppslag

Bostadsbolagets personaltidning från 1969 beskriver byggarbetarnas arbetsmiljö under vintertid.

lucka_7_armerare

Armerare Göran arbetar utan handskar i kylan.

– Försök plocka upp en spik ur fickan med tjocka vantar så förstår Ni nog, sa snickaren i en intervju till Bostadsbolagets personaltidning Passaren, vintern 1969.
Då var det hammare och spik som gällde vid snickeriarbete. Armerarna å sin sidan kunde inte hantera najtången med handskar utan fick även de arbeta med bara händer, hur kallt det än var ute.
Grovarbetaren Gunnar hade ett tips för att klara kylan:
– Det finns bara ett sätt att hålla sig varm å det är att jobba!

Att äta kraftig mat var ytterligare ett råd från byggjobbarna på plats i Hammarkullen. Allt ätande kring julhelgen kom med andra ord väl till pass.

Reportaget avslutades med några uppmaningar om klädval vid arbete utomhus under vintern, till exempel:
– Undertröjan kan gärna vara av brynjetyp, den ger den bästa ventilationen. Skjortan kan också vara av trikå eller flanell.
Vidare kan vi läsa att:
– Skorna bör vara med höga skaft som täcker vristen. Den styr nämligen hela fotens välbefinnande.
Och:
– Kroppens känsligaste punkter för köld är nacke, hals, midja, handleder, gren, vrister och tår. Skyddar Du dem och klär Dig enligt flerskiktsprincipen kan vinterarbetet bli drägligare.

Det där sista rådet gäller än i dag. Lager på lager samt mössa, vantar och varma skor, så kan du vara ute och njuta av vintervädret – hur kallt det än blir.