Publicerad i Trivas nr 1 2023.
Aliya bor i Biskopsgården tillsammans med sin man och fyra barn. I somras bestämde hon sig för att starta en lokal mammagrupp som ett sätt att underlätta vardagen för varandra. Gruppen träffas för det mesta utomhus, men just idag har de fått låna bibliotekets lokal. Ikväll har Aliya sällskap av ett tjugotal mammor och deras barn, några lite äldre men de flesta i förskoleåldern. Barnen springer runt och leker medan mammorna pratar och umgås. Det märks att de trivs tillsammans.
– Att vara mamma är ett uppdrag som kräver tid, engagemang och ansvar. Jag startade därför en chattgrupp där jag bjöd in några av mammorna i mitt område. Vi skrev till varandra och så småningom började vi planera aktiviteter och träffar tillsammans med våra barn.
Gruppen växer
Med tiden har chattgruppen växt sig allt större. I dag består den av närmare 40 mammor. Där kan de skriva till varandra om de behöver hjälp eller stöttning med något – allt från att hämta barn på förskola till att handla mat. När de är lediga hittar mammorna på olika aktiviteter tillsammans, så som matlagningskvällar, utelek och gemensam läxläsning för barnen.
– Jag tycker att det finns för lite aktiviteter för mammor och barn i området. Det vill vi försöka ändra på. Framför allt för barnens skull. De behöver en mötesplats efter skoltid där de kan hänga med kompisar och leka med varandra.
Gruppen är alltså lika mycket till för barnen som för mammorna.
– Syftet är, förutom att umgås och ha roligt tillsammans, att ge barnen en trygg och bra uppväxt. Som mamma är man orolig för sina barn. Man vill inget hellre än att de ska lyckas i livet. Där har vi föräldrar och skolan ett stort ansvar. Vi gör så gott vi kan och planerar aktiviteter utifrån de förutsättningar vi har.
Allra helst ska det vara sådant som förenar nytta med nöje – skräpplockning, till exempel.
– Vi träffas utomhus med jämna mellanrum och plockar upp skräp från marken som vi sedan sorterar. Vi vill vara bra förebilder för våra barn och detta är ett sätt för dem att lära sig att ta hand om miljön.
Samarbete över gränserna
Aliya och mammagruppen var dessutom initiativtagare till städdagarna som genomfördes i fjol tillsammans med Biblioteksvännerna i Biskopsgården, Park- och Naturförvaltningen samt Trafikkontoret. Det ledde till en heldagsutflykt till Skara Sommarland med hundra barn och föräldrar från hela Biskopsgården.
– Det är ett tydligt exempel på att samarbete skapar förändring. Det går inte att göra allt på egen hand, alla måste hjälpas åt.
Gruppen gör flera viktiga insatser för området. Varje fredags- och lördagskväll, mellan klockan sex och nio, träffas mammorna för att promenera runt i kvarteret som ett sätt att öka tryggheten för barnen.
– Dels får vi mammor möjlighet att prata och umgås med varandra, dels kan vi hålla lite extra koll på var våra barn är, vad de gör och vilka de umgås med. Det viktigt att de hamnar i bra umgängeskretsar, förklarar Aliya.
Många vuxna skapar trygghet
Kvällspromenaderna blir som en förlängd arm av Bostadsbolagets trygghetsarbete. Masoud, trygghetsvärd hos Bostadsbolaget, berömmer Aliya och mammagruppens engagemang.
– De gör fantastiska insatser för området. Ju fler vi är som engagerar oss, desto bättre blir det, säger Masoud.
Bostadsbolagets trygghetsvärdar går runt i bostadsområdena från eftermiddag till sen kväll under årets alla veckor för att öka tryggheten och prata med dem som bor i området.
– Hyresgästernas åsikter är otroligt viktiga. Promenaderna hjälper oss att föra dialog och hitta lösningar på hur vi kan förbättra trygghet och trivsel.
Text: Josefine Gustafson Foto: Peter Nilsson, Andrea Bergman