Tisdagen den 18 september invigdes återvinningscentralen som prytts med konstverket kallat ”thinking thinking dot dot dot”.
– Personalen i området kom med idén att skapa en alldeles egen återvinningscentral åt hyresgästerna. På det viset slipper man hyra bil för att bli av med större avfall eller sådant som är miljöfarligt. Samtidigt erbjuder vi också en återbrukshörna för dem som har saker som någon annan kan få glädje av, berättar Claes Dahlin, förvaltare i Rannebergen.
Den gamla panncentralen såg dock för tråkig och grå ut och behövde fixas till på något sätt. Därför valdes huset ut som en av de platser som Bostadsbolaget upplåter för offentlig konst, enligt 1%-regeln. Uppdraget gick till Ilar Karilampi, som under ett och ett halvt år arbetat med att ge huset sin konstnärliga gestaltning.
– Jag ville punktmarkera den här delen av området, göra huset modernt med lite Las Vegas-känsla, säger han.
Ilar Karilampi har jobbat med neonslingor och när skymningen faller rör sig ljuset över fasaden på ett effektfullt sätt.
– Det blir lite filmiskt, något pågående, säger konstnären som i sitt invigningstal beskrev hur speciellt det kändes att få skapa något bestående i sin egen hemstad.
Annie och hennes grannar kom till invigningen för att titta närmare på den nya återvinningscentralen.
– Det är jättebra att ett sånt här återvinningshus finns på nära håll nu. Och vi tycker att det blev jättefint. Det lyser upp, säger hon.
Nu i början kommer återvinningscentralen Fjälltippen vara öppen och bemannad en tisdag i månaden, men så småningom kommer hyresgästerna kunna få en tidsstyrd nyckel till utrymmet.
Om konstnären:
Ilar Karilampi, född 1983 i Göteborg, och utbildad i Meisterschule i Frankfurt och Konsthögskolan i Stockholm. Deltagit i utställningar över hela Europa och har bland annat gjort en offentlig utsmyckning på KTH och Karolinska sjukhuset i Stockholm.
Om Fjälltippen:
Återvinningscentralen Fjälltippen är en utökad service till Bostadsbolagets hyresgäster i Rannebergen. Här kan man slänga det avfall som annars måste lämnas på stadens ÅVC-anläggningar vilket underlättar mycket för dem som inte har tillgång till bil. Här kan man slänga elektronik och farligt avfall men också möbler och större grovavfall. En del av utrymmet är vikt för återbruk och där kan hyresgästerna lämna sådant som är helt och rent och som kan komma till användning för någon annan.
Om 1%-regeln:
I januari 2013 beslutade Kommunfullmäktige om en regel där 1% av byggkostnaden ska avsättas till konstgestaltning. Konsten ger platsen identitet och skapar upplevelser till dem som bor, arbetar eller kommer på besök.