Hoppa till innehåll

Bostadsbolaget firar 75 år med film

Nu är den här – filmen om Göteborgs äldsta kommunala bostadsbolag. Bostadsbolaget firar 75 år och genom nedslag i vår historia bjuder vi samtidigt på en tidsresa genom Göteborg från tidigt 40-tal och fram till idag.

Förra året var det 75 år sedan Bostadsbolaget bildades med syfte att främja bostadsförsörjningen och bygga bort trångboddheten som rådde i flera delar av Göteborg. Hos oss fick människor ett tryggt och modernt boende. När lägenheterna i våra första hus i Torpa skulle hyras ut hade barnfamiljer som bodde i utdömda lägenheter förtur. Allmännyttans roll var tydlig.
– Vi och våra systerbolag inom Framtidenkoncernen har fått fortsätta spela en viktig roll i Göteborgs utveckling, inte bara som bostadsbyggare utan också som samhällsbyggare, säger Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget.
Hon är själv uppvuxen inom allmännyttan, närmare bestämt i Biskopsgården, och tycker därför det är extra speciellt att få leda arbetet med att driva Göteborgs äldsta kommunala bostadsbolag.
– Det innebär en möjlighet att vara med och fortsätta det viktiga arbete som startades för 75 år sedan – att bidra till trygga och trivsamma hem för göteborgarna.

Filmen blir också en berättelse om en liten del av Göteborgs 400-åriga historia. Bland annat får vi följa med till Bostadsbolagets allra första område – Torpa – och träffa husmödrarna Agnes och Vera som nyss flyttat in, ta en titt på Bostadsbolagets egen tv-kanal från 80-talet där Bingolotto en gång startades och hänga med youtubern MiljöMaja som guidar genom dagens Kvillebäcken. Detta och mycket mer i filmen om Bostadsbolagets 75-åriga historia som du hittar här!