Hoppa till innehåll

Cyklar får nytt liv

Nedanför den smala trappan till källaren på Norumshöjd 24 i Tuve händer något alldeles speciellt. Hit kommer bortglömda och trasiga cyklar, de flesta från Bostadsbolagets områden, och får nytt liv.

Publicerad i Trivas nr 1 2024.

Cykelverkstan ligger passande nog vägg i vägg med Återbruket som tar emot och säljer möbler och prylar. I verkstan jobbar Erland och Mats några dagar i veckan med att ta hand om cyklarna. De reparerar och renoverar, och de färdiga cyklarna kan vem som helst sedan få – helt gratis.

Idén till cykelverkstan fick Erland för två år sedan:
– 1955 började jag jobba på Gulfmacken i Väröbacka. Där sålde jag bensin och lärde mig att reparera cyklar. Lönen var en krona i timmen på den tiden. I dag är jag pensionär sedan länge, men jag såg att mina cykelkunskaper fortfarande kunde komma till nytta, säger Erland.

Erland har byggt det mesta av inredningen i verkstan själv. Han har svetsat och snickrat.
Vintern 2023 fick Erland en kollega genom Mats som även han bor i området:
– Jag jobbade på Volvo och gick i pension för några år sedan. I grunden har jag ett stort intresse för cyklar och cykling, och därför trivs jag fint här, säger Mats.

Sedan starten har Erland och Mats renoverat och reparerat över 350 cyklar. Merparten kommer från Bostadsbolaget som levererar övergivna cyklar två gånger per år då man städar cykelrum och andra ytor.
Vi går vidare till ett separat rum i källaren. Här finns cyklar i alla storlekar och former. Sex av dem är uppmärkta med ”Stadsmissionen” på handskrivna tejpremsor.
– De där ska till Ukraina. Och barncyklarna här borta väntar på nya ägare, säger Erland.

Hur får en cykel nytt liv?
– Vi kommer överens med cykelspekulanten om det som behöver fixas. Oftast löser vi reparationen helt gratis, men ibland kan du behöva betala för en ny reservdel till självkostnadspris. Vårt arbete kostar ingenting. Vi gör också service på privata cyklar och ser till så att de fungerar säkert, säger Mats.
Cykelverkstan har öppet måndagar kl 17–19 och lördagar kl 14–17. Då kan man komma hit och ta med sig en färdigrenoverad cykel hem, eller välja en som Erland och Mats sedan renoverar.
– Vårt önskemål är att få in ännu fler cyklar. Bostadsbolaget kanske kan hämta från hela sitt bestånd i stan? Vi har kapacitet att laga många, många fler!

Text: Joachim Larsson Foto: Peter Nilsson

Träffa Ernst och Mats som lagar cyklar i Tuve och skänker till dem som behöver.

Två män med en cykel emellan sig.

Erland och Mats renoverar cyklar gratis i sin verkstad på Norumshöjd. De tar också emot utrensade cyklar från Bostadsbolaget – som de skänker bort!

En man sitter på en cykel.

Cykelverkstan Erland.jpg