Hoppa till innehåll

De finns på plats för din trygghet

Trygghetsvärdarna börjar sitt jobb när andra går hem. Med sin närvaro i bostadsområdena jobbar de för att stärka tryggheten och trivseln för hyresgästerna.

När vi träffar trygghetsvärdarna Rikki, Marina och Caroline i Tynnered blåser det kraftiga och kalla vindar. Men det är inget som verkar bekymra trygghetsvärdarna – de arbetar utomhus oavsett väder.
– Gator, torg, parkeringsplatser och bostadsområden är vår arbetsplats. Vår främsta uppgift är att vara synliga och närvarande på platser där hyresgästerna rör sig, säger Caroline. – Ökad synlighet ger ökad trygghet. Vår klädsel gör det enkelt att känna igen oss, vi bär orangea västar* med texten ”Trygghetsvärd” på ryggen, säger Rikki. Trygghetsvärdarna arbetar från måndag till söndag under årets alla veckor. En viktig del av jobbet är att träffa hyresgäster och bygga meningsfulla relationer.
– Gemenskap och samhörighet är ett sätt att öka tryggheten. Man kan alltid stanna och prata med oss om både högt och lågt, säger Marina.

Genom att samtala och samverka med hyresgästerna får trygghetsvärdarna insikt i vad som uppfattas som tryggt och mindre tryggt i området.
– Många upplever det obehagligt att gå hem ensamma från bussen eller spårvagnen på kvällen. Därför erbjuder vi oss att möta upp dem och följa dem hela vägen fram till dörren. Det är bara att ringa till oss, säger Marina. En annan del av arbetet handlar om att kontrollera ytterdörrar, lås och belysning i fastigheterna och se till att det är rent och snyggt i allmänna utrymmen även under kvällstid.
– Vi utför enklare fastighetsskötsel och kan åtgärda och reparera om det är nödvändigt. Vi plockar även undan skräp och föremål som hamnat på fel plats, säger Caroline.
– Trygghet och trivsel går hand i hand och varje insats som vi gör är viktig på sitt sätt. Vårt arbete är väldigt mångsidigt på så vis, det känns bra att få göra skillnad, säger Rikki.

*Det är bara i Tynnered/Västra Järnbrott som trygghetsvärdarna har orangea västar. I övriga områden har de röda jackor. 

Här når du dina trygghetsvärdar:

Tynnered
031-332 13 50
Mejl trygghetsvärdar i Tynnered
Alla dagar kl. 15-23

Frölunda/Västra Järnbrott
031-332 13 53
Mejl trygghetsvärdar i Frölunda/Västra Järnbrott
Alla dagar kl. 15-23

Hammarkullen
031- 731 53 00
Alla dagar kl. 16-23

Rannebergen
031- 731 52 00
Onsdag-lördag kl. 16-23

Brunnsbo
031- 332 14 60
Alla dagar kl. 15-23

Biskopsgården
031- 731 54 00
Alla dagar 15–23

Trygghetsvärdarna Marina, Caroline och Rikki är lätta att känna igen med sina orangea västar.

Om du tycker det är obehagligt att gå hem ensam från bussen kan du ringa trygghetsvärdarna och få sällskap av dem.