Hoppa till innehåll

Designad belysning ger liv år Kortedala torg

Det lyser om fasaden på Tusenårsgatan 1. Bostadsbolagets nya hus på torget har blivit bakgrundstavla till ljusdesign som ändrar skepnad efter årstiderna.

– Vi tyckte det var en spännande idé för att förstärka husets identitet som landmärke i staden, säger Joakim Stagemyr, nyproduktionsansvarig på Bostadsbolaget.
Huset, som stod klart 2019, är Kortedalas högsta byggnad och står i direkt anslutning till Kortedala Torg. Med andra ord är det många som passerar här och den nya ljusdesignen ska bidra både till trivsel och trygghet.
– Belysningen har bara varit upp en kort tid, men har redan blivit en snackis och bilder delas friskt i sociala medier, säger Joakim Stagemyr.

Ledlampor för minimal energianvändning
Runt taket sitter en ledbelysning som ger en snygg skylineprofil som syns på flera mils avstånd och på husets vägg projiceras olika valbara motiv. Exempelvis snöflingor, som ger vinterkänsla trots avsaknaden av den där riktiga kylan. Ett annat motiv är bubblor med ögonblicksbilder ur livet, människor som pratar, ett barn som leker eller en katt som tittar ut genom fönstret.
– Det har varit ett roligt projekt att arbeta med och dagens teknik gör det här möjligt utan nämnvärd energianvändning eller ljusstörningar in till de som bor i huset, säger Joakim Stagemyr.

Vill du veta mer?
Kontaktpersoner:
– För mer information om huset: Joakim Stagemyr, nyproduktionsansvarig, tel: 031-731 50 22
– Presskontakt: Malin Pethrus, pressansvarig, tel: 031-731 51 13