Hoppa till innehåll

”Det är härligt att vara utomhus”

Trivas möter Bostadsbolagets medarbetare i deras vardag. Här träffar vi Kicki-Lotta Andersson som är miljövärd.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är ett så fritt jobb och att jag kan vara utomhus mycket. Det är roligt att göra fint i området, både sommar och vinter.
Hur ser en vanlig dag ut?
– På morgonen åker jag först en runda och kollar läget. ­Jag ser efter så att alla lampor fungerar och att ingenting har blivit fördärvat, klottrat eller nedskräpat. På vintern är det snöskottning och halkbekämpning. Nu rensar vi ogräs, klipper häckar och stora gräsmattytor. Tömmer pappers­korgar, städar och kollar soprum gör vi året runt.
Vilka egenskaper bör man ha för att trivas som miljövärd?
– Du måste gilla att vara utomhus och ta tag i saker. Det är ett fysiskt arbete. Du ska vara intresserad av växter, beskärningar, planteringar och ha kunskap om hur olika maskiner fungerar. Det är också en del kontorsuppgifter.
När har du som roligast?
– Nu under sommaren när det är hög­säsong med alla färger, former och blommor. Det jag har planerat under ­vintern ser jag äntligen resultatet av.
Finns det några utmaningar?
– Det är en utmaning att skapa nytt i området, eller lära sig nya maskiner. Det är tråkigt när det skräpas ner och det kan bli lite enformigt att klippa de stora gräsmattytorna.
När är jobbet som bäst?
– Det är roligt att skapa en vacker miljö för hyresgästerna. Jag tycker också det är kul att lära upp våra ”säsongare”, alltså vår extrapersonal, varje sommar.
Vad är det värsta som hänt dig på jobbet?
– Vi har en del kaniner och harar i rabatterna som förstör i planteringarna. Men när de äter maskrosor på gräsmattan hjälper de mig, det gillar jag, haha. Det tråkiga är när folk drar upp växter som vi har planterat, skräpar ner och inte visar respekt.
Hur tror du din roll kommer att se ut i framtiden?
– Det kommer alltid behövas miljövärdar. Jag kommer att fortsätta med detta många år till.

Artikel från TRIVAS #3 2019

Text: Malin Age

Om Kicki-Lotta Andersson

Yrke: Miljövärd.
Ålder: 54 år.
År inom Bostadsbolaget: 8 år.
Oanad talang: Jag är bra på dart, tidigare har jag tävlat i det.