Hoppa till innehåll

Energi och vatten – resurser att vara rädd om

Vecka 39 är det Krisberedskapsvecka i hela Sverige. Det finns mycket du själv kan göra för att förbereda dig. Här följer några tips och lite information om hur du kan vara med och hushålla med två av våra viktigaste resurser i samhället, nämligen energi och vatten.

För dig som vill veta mer om hur du kan förbereda dig finns även länkar till mer information längst ner på sidan.

Inför vintern när elektricitet riskerar att bli en bristvara och elpriserna mycket högre än normalt kan en minskad elanvändning dessutom få stor betydelse både för dig och för hela samhället.

• Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt. Dessutom bidrar du till minskad vattenförbrukning.
• Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
• Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
• Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.

Tillgång till vatten i kris

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. Räkna med att det behövs tre till fem liter vatten per person varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.

Tappa upp dricksvatten

Om strömmen försvinner kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Då behöver du ha extra vatten upptappat, till både familjen och husdjur. Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott.

Hämta vatten

Om det blir brist på vatten kan kommunen ställa ut vattentankar på bestämda platser, dit du får gå för att hämta vatten i egna kärl. Räkna med att du får hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till så många som möjligt. Förbered dig genom att ha kärl för att hämta vatten i hemma, till exempel en plastdunk med tappkran.

Hos Energimyndigheten kan du läsa mer om hur du kan spara energi: Spara energi – 10 enkla tips från Energimyndigheten.

För dig som vill veta mer om Sveriges arbete med Krisberedskap och vad man själv kan göra för att förbereda sig finns det mycket information att hämta hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: Förbered dig för kris (msb.se)

 

Vattenspar-dusch.jpg