Hoppa till innehåll

Miljövärden Therése tipsar

Har du en uteplats, balkong eller fransk balkong kan du också odla, en stor trädgård är absolut inget måste!

Så här på vårkanten vill jag gärna dela med mig av några av mina bästa odlingstips för dig som bor hos oss. Allt från recept på eget gödsel till hur du gör för att inte spilla vatten ner till grannen vid vattning.

Lätt och ätbart
När du odlar är det alltid roligt att kunna njuta av det, därför tycker jag mycket om att odla både grönsaker och ätbara växter som till exempel krasse, ringblomma och tagetes. Saker som är lätta att odla är

 • Tomater
 • Bönor
 • Sallad
 • Örter
 • Chili
 • Morötter
 • Potatis
 • Jordgubbar

Du behöver inte ha ett helt trädgårdsland för att lyckas med dina grönsaker, en tillräckligt stor kruka och mycket omsorg räcker gott! Tomater och potatis kräver lite mer djup i krukan, cirka 30-40 cm, medan de andra växterna nöjer sig med cirka 15 cm djup.

Ju större kruka du har desto mer sällan behöver du vattna. Se även till att köpa krukor med dräneringshål i botten, alternativ öppna upp hål så att överflödigt vatten kan komma ut. Ett tips är att ställa krukorna på exempelvis en bricka. Då slipper du problem med att vattnet rinner ut och ner till grannen eller marken nedanför.

Kom även ihåg att alla balkonglådor måste riktas inåt och aldrig får hänga utanför balkongräcket.

Näring är viktigt
Att gödsla är viktigt för att växterna ska trivas. Gödsla var tredje till fjärde vecka med till exempel hönsgödsel eller kogödsel som myllas ner i det översta jordlagret. Detta finns att köpa i vanliga blomsteraffärer. Man kan även lösa upp lite hönsgödsel med vatten att vattna växterna med. Mitt bästa gödseltips är hemmagjort nässelvatten. Detta fungerar fantastiskt bra och är både miljövänligt och enkelt.

Så gör du ditt eget nässelvatten:

 1. Späda nässlor är bäst! Plocka en rejäl bunt nässlor och lägg dessa i en hink.
 2. Fyll på med vatten så att det täcker nässlorna.
 3. Lägg på ett lock och låt stå i några dagar. Rör om då och då. Efter ca tre dagar är det färdigt.
 4. Låt nässlorna ligga kvar och fyll på med nytt vatten, då räcker det i flera månader.
 5. Gödsla en gång per vecka med 1 del nässelvatten och 9 delar vanligt vatten.

Lycka till!
/Therése, miljövärd i Kortedala

 
DSC_0863