Hoppa till innehåll

Gemenskap på nytt sätt i coronatider

Under coronapandemin är det mycket som blivit annorlunda. Vi har alla på något sätt varit tvungna att ställa om, både i vad vi gör och hur vi umgås. Läs mer om hur våra seniorer har det i Majvikens och Rannebergens trygghetsboenden.

Publicerad i Trivas nr 3 2020.

I Majviken i Majorna, som bland annat innefattar trygghetsboende, har corona inneburit att det mesta av den sociala verksamheten flyttade ut under sommaren.
Det är på den generösa grönskande gården man har umgåtts – fikastunder, gympa, middagar, sångstunder och uppträdande. En stor del av träffarna har ägt rum under det magnifika magnoliaträdet som kastar en svalkande skugga över bord och stolar.
– Vi har mycket verksamhet här ute i vår trädgård. Det har varit musikupp­trädande varje vecka – truba­durer, band och till och med dans­upp­visning. I soligt väder under magnolia­trädet, om det har regnat har vi suttit i vår pergola och grillat eller bara fikat. Gympan har också gått bra att flytta utomhus. Vi dansar zumba, har yoga och sittgympa, berättar Leila Pasanen som är koordinator för trygghetsboendet på Majviken.
En av hyresgästerna som varit med på de flesta aktiviteter utomhus är Krystyna Hagenklev. Hon brukar vara med på det mesta som arrangeras inomhus och tycker att det har fungerat bra att flytta ut verksamheten.
– Det har varit fullt upp här ute och jag försöker att inte missa något. Under sommaren har de som orkar och kan också gett sig ut på många promenader i närområdet. Det har varit skönt att vi har kunnat vara utomhus och inte behövt sitta inne i våra lägenheter, säger hon.

Hösten innebär en hel del osäkerhet då smittspridningen ökar igen. Just nu träffas man inomhus men i mindre grupper än vanligt och med minst två meter mellan stolarna.

Fjällträffen är guld värd

I Rannebergen hittar vi ännu en oas som flyttat ut sin verksamhet under pandemin – Trygghetsboendet vid Fjällträffen på Fjällveronikan 9. Trygghetsvärden Vibeke Lind intygar att det varit full aktivitet i den lummiga trädgården.

– Det som har gått att flytta ut har vi förlagt i trädgården om det har gått att följa alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Fikastunder, boulespel och uppträdande har fungerat bra. Hyresgästerna vet att det nästan alltid är någon här som man kan prata eller fika tillsam­mans med och hit kommer både de som bor i trygghetsboende och andra. Vissa aktiviteter får vi vänta med till senare – som biljard och kortspel.
När Trivas kommer på besök är det välbesökt runt fikaborden. Många kommer varje dag, andra då och då när det händer något speciellt. Vibeke berättar att i början av pandemin gick verksamheten i lokalen ned av naturliga skäl och hon fick plötsligt mycket tid över. Tid som hon bland annat lade på att se över entréerna i husen.
Hon fick frågan om hon kunde gå runt och uppleva entréerna med en besökares öga. Fanns det något som behöver fixas, städas eller kanske bytas ut?
– Jag var runt i 74 uppgångar, fotade och skrev om vad jag såg. Allt dokumen­terades och listades så att olika medarbetare på Bostads­bolaget kunde gå in och se vad som behövde åtgärdas. Det var bara att bocka av på listan, berättar Vibeke.
När vi möts i augusti är det varmt och härligt, men redan nu funderar Vibeke Lind mycket över hur aktiviteterna ska kunna fortsätta på ett säkert sätt även när höst och vinter kommer.
– Man kan tänka sig ett slags ”tvättstugeschema”. Vi har ganska stora lokaler här och man skulle kunna få boka in sig för fika i mindre grupper på olika tider. Vi funderar på det här som mest just nu och hoppas vi kan få till en lösning så inte isoleringen ökar för de äldre, samtidigt som vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Text och foto: Kerstin Torsede

 

Två hyresgäster från Trygghetsboendet i Majviken sitter ute och fikar under ett träd på gården.

Gemenskap på säkert avstånd.

 

Leila Pasanen, trygghetsvärd vid Majvikens Trygghetsboende står under ett träd med en av sina hyresgäster, en äldre kvinna.

Det stora magnoliaträdet i Majviken är praktfullt och ger en svalkande skugga för hyresgästerna när solen värmer som mest. En perfekt plats för både kaffestunder och middagar, tycker Leila Pasanen (t v) och Krystyna Hagenklev.

 

Hyresgästen Britt-Marie Lystrand tittar till sina odlingar i odlingslådorna i Majviken..

På Majvikens gård finns också tolv stycken odlingslådor för de hyresgäster som tycker om att påta i jorden. Britt-Marie Lystrand är en av dem som gärna lägger tid på både blommor och grönsaker.

 

Två hyresgäster från Trygghetsboendet i Rannebergen sitter ute i det gröna och pratar med varandra.

Många av hyresgästerna besöker Fjällträffens trädgård varje dag för att träffa vänner och umgås. Björn Gustavsson (t v) och Kent-Göran Andersson tog en fika i skuggan.