Hoppa till innehåll

Gör balkongen till en grön oas

Förvandla din balkong till en grönskande oas med vackra blommor och ätbara grödor – smart både för plånboken och miljön. Kicki, som är utemiljöstrateg på Bostadsbolaget, ger sina bästa tips för en lyckad balkongodling.

Publicerad i Trivas nr 2 2023.

Du behöver varken en stor trädgård eller köpa en massa ny utrustning för att odla både blomstrande och ätbara växter. En gammal trälåda eller roliga krukor du fyndar på second hand blir perfekta hem åt balkongträdgården. Fyll krukorna med vanlig planteringsjord och blanda i lite gödsel då och då för att ge växterna näring.
– Använd gärna stora krukor och plantera flera växter i. Då torkar inte jorden ut lika snabbt. Mixa jorden med lecakulor eller grus för att krukorna inte ska bli för tunga, föreslår Kicki.
Välj vilka växter du ska plantera utifrån balkongens solläge. Stora bladväxter trivs bra i skuggan medan blommor som pelargon, dahlia och ros vill ha en hel del sol. För dig med inglasad balkong kan medelhavsväxter som vackra olivträd, väldoftande citrusväxter eller den exotiska väderkvarnspalmen vara ett fint alternativ.

Rosmarin, persilja, timjan och andra kryddväxter är lätta att odla och klarar sig väldigt bra på balkongen – tacksamt för dig med mindre gröna fingrar. Är din balkong skyddad och varm kan basilika fungera bra. Vill du odla egna ärtskott så är det enkelt att så frön från gula ärtor som snabbt växer upp. Det blir små groddar som är supergoda i allt från soppa och sallader till att lägga på mackan.
Kickis egen favorit är sallad.
– Jag brukar odla den i en stor kruka, säger hon. På en skyddad balkong i solläge funkar också gurka och tomater, som kräver värme och mycket vatten.
Ett roligt knep är att så snabbväxande gräs av opoppade popcornkärnor. Stoppa ner ganska många i samma kruka cirka två centimeter ner i jorden och vattna, så har du ett snyggt och billigt prydnadsgräs på bara några veckor. Om plantorna får växa till sig ordentligt kan det bli riktiga ”palmer”. Planterar du flera intill varandra kanske de till och med pollineras så att du kan skörda små majskolvar fram på höstkanten.

Tänk på …
… att visa hänsyn till dina grannar. Balkonglådan ska sitta på insidan av balkongen. Varken jord eller vatten ska kunna rinna ner på grannarnas balkonger.
… den biologiska mångfalden. Odla gärna växter som insekterna, som humlor, bin och fjärilar, tycker om. Ha ett fat med lite vatten på balkongen, småkrypen vill också dricka.
… att har du inte balkong kan du anmäla ditt intresse för att odla på odlingslotter i ditt område. Fråga din fastighetsvärd eller miljövärd om vilka möjligheter som finns.

Text: Lisa Apelgren Foto: Istock

En kvinna planterar.

Gröna växter

popcornkärnor

Så snabbväxande gräs av popcornkärnor.