Hoppa till innehåll

Tusen tack för alla hack!

42 miljoner liter. Mer än allt förpackat vatten som säljs i Sverige under två månader. Så mycket kranvatten sparade du och alla andra som bor hos Bostadsbolaget under perioden januari–mars jämfört med förra året.

Publicerad i Trivas nr 2 2023.

Gensvaret från våra hyresgäster har varit helt fantastiskt, säger Anna Hermansson på Bostadsbolagets marknads- och kommunikationsavdelning.
Hon och hennes kollegor är mer än nöjda med resultatet av kampanjen ”Waterhack” som uppmuntrat oss att hitta nya vanor för att minska onödig vattenförbrukning. Under kampanjen kunde man också tävla med sina bästa knep – ”waterhacks”. Flera hundra hacks trillade in via sociala medier eller e-post, från nytänkande, kreativa och lite knasiga till mer traditionella och beprövade.
– Tusen tack för alla hack, säger vi till alla som bidragit! Folk är otroligt engagerade och påhittiga.
Att knepen varit både användbara och inspirerande är tydligt med tanke på att vattenanvändningen minskat med lite mer än fem procent under perioden, jämfört med förra året. Alltså ännu mer än vad Bostadsbolaget vågade hoppas på.
– Vår vattenanvändning har under kampanjperioden gått ner markant och även betydligt mer än hos andra fastighetsbolag, så allt pekar på att våra hyresgäster faktiskt har ändrat sina vattenvanor, säger Oskar Scheiene, energi- och miljöchef på Bostadsbolaget.
Bostadsbolaget har skickat en uppmaning till sina kollegor i fastighetsbranschen om att haka på Waterhack, vilket redan skapat stort intresse.
– Väldigt positivt att jobbet våra hyresgäster gör tillsammans med oss kan inspirera andra och på så sätt få ännu större effekt, tycker Oskar.
Nu gäller det att hålla liv i nya vanor och inte se Waterhack som en avslutad kampanj. Behovet av att inte slösa med naturens resurser kommer inte att minska, och inte heller kostnaderna för att få rent vatten i kranen.
– Det allra enklaste man kan göra, som vi hoppas att alla tänker mer på, är att felanmäla droppande kranar direkt, påminner Anna Hermansson. Dropparna från en läckande kran kan bli så mycket som tre hinkar på ett dygn.

Är du nyfiken på vem som vann Bostadsbolagets Waterhack-tävling? Läs mer här.

Fler fiffiga waterhacks och mer om att spara vatten hittar du här!