Hoppa till innehåll

Snabbduschande familj tog priset!

Grattis säger vi till Andreas, som med sambo Sara och barnen Alicia och Noah, sex och sju år, vann tävlingen om bästa waterhack och därmed kan se fram emot ett Lisebergsbesök med hotellnatt och extra allt!

Publicerad i Trivas nr 2 2023.

Familjen, som bor i Vasastan, har följande vinnartips: ”Gör det till en utmaning i familjen om vem som kan duscha snabbast. Ta tid med ett tidtagarur och ha en scoreboard där man kan se vem som leder just nu. Gör underverk för vattenförbrukningen och tiden som badrummet ockuperas.”
– I både skolan och förskolan pratas det mycket om miljön och vad man kan göra för att hjälpa naturen och inte slösa med resurser, och det försöker vi anamma här hemma också, säger Andreas.
En tävling blev lösningen på hur även mindre barn ska tycka att det är kul att spara vatten.
– Vi gör det till en grej. Hela familjen måste vara med och alla måste göra likadant, som att tvätta håret och använda balsam. Ingen får fuska! Men vi hjälper barnen med hårtvätt för att det ska bli rättvist.

Just nu är familjens rekord nere på 40 sekunder*, vilket innehas av Alicia! Även om familjen inte tävlar precis varje gång de duschar har medvetenheten ökat.
– Barnen har bra koll – de påminner oss till exempel om att stänga kranen när vi borstar tänderna.

* Om du undrar hur det över huvud taget är möjligt, så stoppas klockan när kranen stängs av under schamponering och intvålning.

Juryns motivering
Ett vattenspartips som engagerar hela familjen, är enkelt och sparar mycket vatten. Det visar också att det går att göra förändringen till en rolig, gemensam aktivitet som i det här fallet även fick en positiv sidoeffekt!

Text: Karin Andréen Olsson Foto: Privat

En pappa med varsitt barn på sidan tittar in i kameran och ler.

Barnen Noah och Alicia gjorde snabbduschning till en sport och kammade därmed hem priset för bästa waterhack tillsammans med pappa Andreas och mamma Sara (som tog bilden).