Hoppa till innehåll

Högt läge i Kortedala

En milsvid utsikt över stora delar av Göteborg och modern arkitektur. Ett höghus byggs just nu på Kortedala torg. Med sina 16 våningar kommer det att sticka ut ordentligt och snart startar uthyrningen.

När Kortedala byggdes på 1950-talet var det Göteborgs första förort. Då lockade de moderna lägenheterna med elspis, varmvatten och tvättstuga. Torget är fortfarande en samlingsplats med butiker, ett bibliotek och restauranger.
Här bygger Framtidens Byggutveckling just nu ett punkthus med 75 lägenheter som kommer att tillhöra Bostadsbolaget. Det blir välplanerade ettor, tvåor och treor på 35 – 70 kvadratmeter med en takterrass allra högst upp som ska vara tillgänglig för alla hyresgäster i huset.
– Jag tror att det kommer att bli riktigt häftigt och att utsikten blir magnifik, säger Joakim Stagemyr som är ansvarig för nyproduktion på Bostadsbolaget.

Arbetet med grundläggningen blev mer komplicerad än planerat. Huset står på ett berg och spårvägen går nära.
– När vi började med plansprängningen visade det sig att berget är av sämre kvalitet än vi hade förväntat oss. Därför tar det lite längre tid än vad vi hade räknat med. Vi måste arbeta med en ovanligt hög försiktighetsgrad när vi har spårvägen så nära, säger Joakim.

Men nu går det snabbare. Huset byggs av förtillverkade betongelement som fogas samman. Arkitekterna från arkitektbyrån White har försökt knyta samman områdets historia från 1950-talet med tidstypiska mönster i fasaden, samtidigt som huset kommer att upplevas som modernt med mycket glas och upplysta delar.
– Det är många som redan har visat intresse. Få lägenheter i området är tillgänglighetsanpassade och hissar saknas. Jag tror att det här attraherar dem som redan bor i Kortedala men som vill ha det lite mer bekvämt. Eftersom det är så bra kommunikationer och nära till service lockas nog också yngre. Vi lägger ribban högt när det gäller teknik och bekvämligheter, säger Joakim.

Uthyrning av lägenheterna planeras starta inom kort, och någon gång runt sommaren 2019 ska de första hyresgästerna kunna börja packa upp sina flyttkartonger.

TEXT: MALIN AGE

Artikeln publicerades i Trivas nr 1, 2018

Utsikt från 12:våningen
Utsikt från 12:e våningen